13 mai 2021

Una dintre cele mai cuprinzătoare imagini ale planetei noastre în schimbare este acum disponibilă publicului larg

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Datorită colaborării strânse dintre Google Earth, ESA, Comisia Europeană, NASA și US Geological Survey, 24 de milioane de fotografii prin satelit din ultimii 37 de ani au fost încorporate într-o variantă modernizată a binecunoscutei aplicații  Google Earth – creând o nouă viziune asupra planetei albastre.

În cea mai mare actualizare a Google Earth din 2017 încoace , utilizatorii pot descoperi acum planeta noastră într-o dimensiune complet nouă. Cu o nouă funcție numită Timelapse în Google Earth, utilizatorii pot asista la aproape patru decenii de schimbări pe întreaga planetă. Actualizarea va arăta dovezi vizuale ale schimbărilor drastice care au loc în lumea noastră, inclusiv efectele schimbărilor climatice și ale impactului uman.

Utilizatorii pot face acum o călătorie în întreaga lume, explorând formele în continuă schimbare ale litoralului, urmărind defrișările și multe altele. Pentru fiecare subiect, Google Earth vă va conduce într-un tur ghidat pentru a înțelege mai bine schimbările planetei și modul în care oamenii le experimentează.

Potrivit Rebeccăi Moore, directorul Google Earth, „această actualizare a fost posibilă datorită datelor deschise furnizate de programul Copernicus al Uniunii Europene și de sateliții Sentinel, precum și de NASA și de programul Landsat al US Geological Survey. Aplicația de imagine de înaltă rezoluție Copernicus Sentinel-2 a fost parte integrantă în dezvoltarea noii funcții Timelapse de la Google Earth și a vederii globale unice pe care o aducem acum oamenilor de pretutindeni. ”

La rândul său, Maurice Borgeaud, șeful Departamentului Științe, Aplicații și Climă de la ESA Earth Observation Programs, a opinat următoarele în legătură cu această inovație : „utilizarea datelor Copernicus Sentinel face posibil ca milioane de oameni să exploreze schimbările de pe Pământ. Dar, prin ceea ce ne permite să facem flota operațională de sateliți europeni, mergem mult mai departe! Analizăm toate aspectele schimbărilor de pe planeta noastră – indiferent dacă sunt naturale sau provocate de om – și impactul acestora asupra climei ”, a spus acesta.

„Sentinel” constituie o flotă de sateliți dedicați deținutî de UE, concepuți pentru a furniza bogăția de date și imagini care sunt esențiale pentru programul de mediu Copernicus al Uniunii Europene. Misiunea imagistică de înaltă rezoluție Copernicus Sentinel-2, utilizată predominant pentru monitorizarea terenurilor, a fost esențială pentru îmbunătățirea Timelapse și a funcționalității sale.

Această nouă capacitate de analiza dinamica în timp, a necesitat o cantitate semnificativă de timp și a implicat „creșterea pixelilor” în Earth Engine, platforma Google pentru analize geospațiale. Pentru a adăuga imagini animate Timelapse la Google Earth, au fost adunate peste 20 de milioane de imagini din satelit în perioada 1984-2020. În total, au fost necesare peste 2 milioane de ore de procesare pe mii de mașini din Google Cloud pentru a „țese” 20 de petabyți de imagini prin satelit într-un singur mozaic video de 4,4 terapixeli.

Microsoft pune întreaga lume în Flight Simulator

„Din câte știm, time-lapse în Google Earth este cel mai mare videoclip de pe planetă,”a spus compania.

Pentru a explora Timelapse, utilizatorii pot folosi bara de căutare pentru a alege orice loc de pe planetă unde doresc să vadă timpul în mișcare. Google Earth va fi actualizat anual cu imagini Timelapse pe parcursul următorului deceniu, pe măsură ce vor fi disponibile mai multe imagini din satelit.

Pentru a explora acest nou strat în Google Earth, accesați Timelapse.

Foto: East London, 1984 and 2020, looking from Canary Wharf towards the Olympic park

Autor: Pop Ciprian