Publicat: 19 Aprilie, 2015 - 11:48

Sala Mare a Teatrului National, inchisa timp de patru ani, a fost redeschisa sambata seara, cu spectacolul "Insir'te, margarite", pus in scena de Dan Puric, pe muzica de Gheorghe Zamfir si costume si scenografia create de Doina Levintza.

Spectacolul pus in scena de Dan Puric a durat mai bine de trei ore si a fost aplaudat la scena deschisa de public.

Inaugurarea Salii Mari s-a facut in prezenta a numeroase personalitati atat din cultura, sport, dar si din zona politica. Printre invitati s-au aflat mambri ai familiei regale, Razvan Teodorescu,Raed ArafatIon TiriacSimona HalepGabriela SzaboRobert CazanciucMona Musca.

Reconstructia Salii Mari a durat patru ani. In total, refacerea cladirii celui mai mare teatru din Romania a costat 60 de milioane de euro. Urmeaza reamenajarea terasei, care va gazdui o scena in aer liber, si a spatiul din fata teatrului, care va fi transformat intr-o zona de promenada.

Cu o capacitate de 940 de locuri, Sala Mare, de tip italian, este una dintre cele mai mari sali de teatru din Romania si, totodata, una dintre cele mai bine dotate din Europa din punct de vedere sceno-tehnic, comparabila cu Sala Mare a noului Teatru National din Budapesta sau cu Sala Olivier a Royal National Theatre din Londra.

Performantele tehnice impresionante ale scenei sunt sustinute de: 5 trape de 3 x 15 m care pot urca pana la 4,80 m si cobora pana la - 2,20 m in raport cu nivelul scenei; o rotativa cu un diametru de 14 m aflata pe o culisanta de 15x16 m la nivelul scenei; 11 culisante (5 dreapta, 5 stanga si una spate) si o fosa mobila care poate adaposti 16 instrumentisti.

Turnul scenei este dotat cu 65 de stangi plus 2 laterale care pot urca pana la 35 de metri si pot sustine o greutate de 250 kg fiecare. Toate stangile sunt actionate manual. Deschiderea scenei este de 10 m pana la 16 m, iar oglinda scenei se poate inalta de la 5 m pana la 9 m.
 

In actuala configuratie, Sala Mare dispune de un parter cu 616 locuri si de trei randuri de loji, precum si de o Loja Oficiala cu 27 de locuri.