Publicat: 20 Februarie, 2013 - 17:09
Share
Hala Matache, monument istoric, trebuie mutată pentru a face loc Diametralei Buzeşti Berzei Uranus

Comisia Tehnică de Urbanism de pe lângă Primaria Capitalei a avizat, miercuri, Planulul Urbanistic Zonal (PUZ) prin care Hala Matache este demontată şi mutată mai în spate, informează surse apropiate Comisiei.

Pe lângă mutarea halei, PUZ-ul stabileşte regimul de înălţime al cladirilor care se vor construi de-a lungul diametralei Buzesti Berzei Uranus, pe segmentul cuprins intre Calea Grivitei si bd. Dinicu Golescu şi cum va arăta noul drum.

Planul Urbanistic Zonal prezentat la Comisia Tehnica de Urbanism prevede urmatoarele:
- Hala Matache va fi demontata si mutata mai in spate, locatia exacta fiind decisa prin concurs de arhitectura;
- bd. Garii de Nord va avea multe parcari de-a lungul lui si va deveni sens unic, in tandem cu Calea Grivitei;
- de-a lungul Diametralei Buzesti Berzei Uranus, segmentul cuprins pe str. Berzei intre Calea Grivitei si bd. Dinicu Golescu, vor fi amenajate piste pentru biciclete;
- rondul de la intersectia str. Berzei cu Vulcanescu va fi micosrat si va fi amenajat mai mult spatiu verde;
- in rondul de la intersectia str. Berzei cu Vulcanescu este permisa construirea unor cladiri cu inaltimea maxima de25 de metri.
- pe str. Berzei intre bd. Dinicu Golescu si str.Maramures se pot construi cladiri cu o inaltime cuprinsa intre 11 si 21 m;
- intre strada Maramures si intersectia str. Berzei cu Vulcanescu se pot construi cladiri cu o inaltime cuprinsa intre 11 si 21 metri. La fel si portiunea cuprinsa intre aceasta intersectie si Hala Matache;
- in jurul Halei Matache si pe segmentul pana la intersectia cu Calea Grivitei se pot construi cladiri cu inaltimi cuprinse intre 8,80 si 21m;
- strada Cameliei va deveni pietonala;

Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a declarat ca pentru stabilirea locatiei exacte unde va fi mutata Hala Matache si pentru amenajarea spatiului cuprins intre Calea Grivitei - str. Cameliei - str. Berzei se va face concurs public.

Anunţul că Hala Matache va fi demolată şi reconstruită la o distanţă de câţiva metri a scos în stradă câţiva reprezentanţi ai unor ONG-uri de protecţia patrimoniului. Ei au protestat în faţa Ministerului Dezvoltării, nemulţumiţi că instituţia a revenit asupra deciziei iniţiale şi a dat undă verde Primăriei Capitalei să mute monumentul.

Hala Matache este monument istoric fiind construita in 1887. Cladirea apartine Primariei Capitalei, fiind expropriata in urma cu cativa ani de municipalitate pentru construirea Diametralei Buzesti Berzei Uranus. Pana sa fie cumparata de Primaria Capitalei, in cladire functiona o piata de carne. In urma protestelor ONG-urilor, in august 2011, Primaria Capitalei promitea ca Hala Matache nu va mai fi stramutata sau demolata, ci va ramane pe actuala locatie si va fi restaurata.

Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus este unul dintre cele mai importante proiecte derulate de Primaria Capitalei. Drumul va face legatura intre Piata Victoriei si Gara Progresul, reprezentand o alternativa la Calea Victoriei si bd.Magheru pentru persoanele care doresc sa ajunga din Nordul Capitalei la iesirea din Bucuresti spre Giurgiu. Municipalitatea a impartit proiectul in trei etape:
- Piata Victoriei - Vasile Parvan;
- Vasile Parvan - Piata George Cosbuc;
- Piata George Cosbuc- Gara Progresul;