29 iunie 2022

Unde se pot adresa victimele violentei domestice?

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Violenţa în familie are consecinţe deosebit de complexe, nu doar asupra victimelor, ci şi a copiilor şi a societăţii în general. Multe situaţii rămân necunoscute autorităţilor, victimele neluând atitudine, din diverse motive, încercând chiar să ascundă situaţia în care se găsesc.

Sunt de asemenea multe motivele pentru care nici cei din jur nu sesizează aceste situaţii, decât atunci când ele se agravează poate. Totuşi, unde se pot adresa victimele?

Începem cu exemplele/situaţiile extreme, atunci când vorbim despre urgenţe, când avem la dispoziţie numărul unic 112, precum şi cel pentru abuzuri asupra copiilor – 119.

Ne dorim însă să nu se ajungă la nevoia de a apela aceste numere. În general, agresiunile din familie, încep cu gesturi, cuvinte, injurii, ameninţări, chiar loviri, pe care victimele, din diferite motive, le trec cu vederea, sperând că nu se vor repeta. Uneori chiar agresorul promite asta. Timpul trece şi, din păcate, aceste comportamente reapar şi, deseori, cresc în gravitate.

De aceea depunerea unei plângeri la Poliţie, utilizarea posibilităţii de a obţine un ordin de protecţie, accesarea serviciilor – toate acestea sunt paşi ce contribuie semnificativ la prevenirea situaţiilor cu gravitate ridicată.

Sunt însă şi destul de multe victime care ar vrea să facă ceva, să ceară ajutor, însă nu ar dori, cel puţin din primul moment, demersuri la Poliţie, fie de ruşine, de frică ori din multe alte motive. E foarte important de ştiut că, în Târgu-Mureş, există un centru care oferă suport victimelor din judeţ, servicii de consiliere psihologică, asistenţă socială. Mai exact sprijin psihologic pentru a ieşi, în felul dorit de victimă, din situaţia abuzivă, îndrumarea în întocmirea de acte sau parcurgerea unor etape procesuale, suport pentru obţinerea certificatului medico-legal, sprijin pentru şcolarizarea copiilor sau găsirea unui loc de muncă.

Mai mult decât atât, foarte important de ştiut este faptul că acest centru are un adăpost cu locaţie secretă unde victimele care sunt în pericol crescut în propria casă pot fi ocrotite, împreună cu copiii lor. Desigur, datele victimelor sunt protejate din momentul în care apelează la acest centru. Puteţi apela numărul 0265255931 sau pe Facebook Violenţa intrafamilială.

E important să dăm mai departe aceste informaţii şi să încurajăm victimele să ia atitudine, înainte ca abuzurile să se agraveze.

Tot legat de familie, dacă părinţii se simt depăşiţi de problemele pe care le au cu copiii sau au divergenţe legate de educaţia copiilor, un sfat de specialitate pot primi la Centrul de consiliere pentru părinţi al Organizaţiei Salvaţi Copiii, desigur, tot gratuit. Puteţi apela numărul 0787759121 sau pe facebook – Salvaţi Copiii Filiala Mureş.

Deja având aceste informaţii, puteţi ajuta enorm! Daţi-le mai departe celor ce ar putea avea nevoie de ele!

Activităţile în cadrul campaniei „DISTRIBUIE PRIMĂVARĂ, OFERĂ SPERANŢĂ!” se derulează în întreg judeţul, sub coordonarea Compartimentului de Analiza şi Prevenirea Criminalităţii.

Activităţile urmăresc şi conştientizarea rolului fiecăruia dintre noi, atât în gestionarea propriei vieţi, cât şi în ajutorarea celor ce au nevoie de sprijin. Simplul gest de a oferi cuiva un material cu surse de ajutor transmite atât informaţii, cât şi susţinerea celui care are nevoie de curaj pentru a lua atitudine.

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE