10 august 2022

Ungaria va oferi Ucrainei ajutor umanitar

PRIM MINISTRU ORBAN
Distribuie pe rețelele tale sociale:

În același timp, Budapesta nu intenționează să trimită unități ale trupelor sale și nici arme, a declarat premierul ungar, Viktor Orban.

Ungaria va oferi asistență umanitară Ucrainei și va găzdui refugiați, dar nu intenționează să trimită acolo unități ale trupelor sale și nici arme.

Demnitarul de la Budapesta a subliniat că Ungaria „ar fi bucuroasă să-i ajute pe ucraineni în negocierile lor cu ruşii” şi s-a oferit anterior să organizeze o astfel de întâlnire la Budapesta. „În plus”, a continuat premierul, „oferim asistență umanitară Ucrainei: furnizăm benzină, motorină, alimente și produse de bază. În al treilea rând, acceptăm pe toți cei care vin din Ucraina”.

În același timp, Orban a confirmat că guvernul său nu va furniza arme Ucrainei și nu va trimite trupe maghiare acolo. Solicitări de astfel de acțiuni, răsunând acum din tabăra opoziției maghiare, a semnalat ca el le consideră „o politică iresponsabilă”. „Opoziţia vrea să trimită arme [în Ucraina] pentru a trage în ruşi, sau soldaţi care vor lupta împotriva ruşilor”, a spus premierul. „Acest lucru demonstrează că nu au nicio experienţă, nici cunoştinţe, nici simţul responsabilităţii. Cu declaraţiile lor iresponsabile. , nu fac decât să adauge combustibil la foc, ceea ce este contrar intereselor Ungariei”.

„În loc de aventuri politice, avem nevoie de politică responsabilă, securitate și stabilitate”, a spus Orban, care se așteaptă să-și păstreze postul de șef al guvernului în urma alegerilor parlamentare programate în Ungaria pe 3 aprilie.

Orban crede că echilibrul de putere este redistribuit în lume: China devine din ce în ce mai puternică, iar America își pierde pozițiile. Prin urmare, Ungaria, care este membră a UE și NATO, intenționează să mențină o alianță cu Occidentul, dar în același timp să consolideze relațiile cu China, a spus el.

„Există o inversare a poziţiilor în lume, pe linia frontului”, a spus Orban. „Aşa cum stau lucrurile, China va deveni în curând cea mai puternică putere economică şi militară a lumii. America este în declin, iar China devine mai puternică”.

Premierul este convins că într-o astfel de situație „Ungaria, cu o populație de 10 milioane de oameni, trebuie să manevreze cu pricepere”. „Menținem o alianță cu Occidentul, dar dorim și să construim relații benefice cu noua superputere în curs de dezvoltare”, a spus Orban, referindu-se la China. Potrivit acestuia, aceasta este o sarcină dificilă care necesită eforturi și mai mari din partea politicienilor.

Șeful guvernului ungar a remarcat că toată lumea știe „cum arată lumea când este dominată de anglo-saxoni”. „Dar nu știm încă cum va fi lumea dacă se va stabili dominația chineză”, a adăugat Orban.

Cu toate acestea, crede el, „un lucru este cert: anglo-saxonii cer ca întreaga lume să-și recunoască poziția ca fiind corectă din punct de vedere moral”. „Chinezii nu au această nevoie. Cu siguranță va aduce mari schimbări în următoarele decenii”, a spus premierul ungar.

A consemnat Ciprian Pop