25 iunie 2022

UNHCR emite o recomandare împotriva întoarcerilor forţate în Afganistan

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Acesta este un rezumat a ceea ce a fost spus de către purtătorul de cuvânt al UNHCR Shabia Mantoo – căruia textul citat îi poate fi atribuit – la informarea de presă de astăzi de la Palatul Naţiunilor din Geneva.

UNHCR, Agenţia ONU pentru Refugiaţi, a lansat ieri o recomandare împotriva întoarcerilor forţate pentru Afganistan, solicitând o interdicţie pentru returnarea forţată a cetăţenilor afgani, inclusiv a solicitanţilor de azil cărora li s-au respins cererile.

Ca urmare a deteriorării rapide a situaţiei securităţii şi a drepturilor omului în cea mai mare parte a tării şi a urgenţei umanitare care se desfăşoară, UNHCR solicită Statelor să oprească returnările forţate ale cetăţenilor afgani pentru care s-a stabilit anterior că nu au nevoie de protecţie internaţională.

UNHCR rămâne îngrijorat cu privire la riscul încălcării drepturilor omului împotriva civililor în acest context în evoluţie, inclusiv a femeilor şi fetelor, a celor percepuţi că au o relaţie actuală sau trecută cu guvernul afgan, cu organizaţii internaţionale sau cu forţele militare internaţionale.

De la începutul anului, peste 550.000 de afgani au fost strămutaţi intern ca urmare a conflictelor şi nesiguranţei. În timp ce civilii au fugit sporadic în număr mai mic către ţările vecine cu Afganistanul, situaţia continuă să evolueze rapid.

Având în vedere că situaţia rămâne fluidă şi incertă, UNHCR continuă să solicite accesul la teritoriu pentru a primi civilii care fug din Afganistan şi pentru a asigura respectarea principiului nereturnării în orice moment – interdicţia de a readuce persoanele în situaţii de pericol.

Statele au responsabilitatea legală şi morală să-i primească pe cei care fug din Afganistan în căutare de siguranţă şi să nu returneze refugiaţii în mod forţat.

UNHCR a salutat acţiunile recente întreprinse de mai multe state pentru a opri temporar deportările solicitanţilor de azil respinşi.

Recomandările UNHCR împotriva întoarcerilor forţate în Afganistan rămân în vigoare până când securitatea, statul de drept şi condiţiile drepturilor omului se îmbunătăţesc suficient de mult în ţară astfel încât să permită revenirea sigură şi demnă.

Poziţia UNHCR privind Returnările în Afganistan este disponibilă aici
https://www.refworld.org/pdfid/611a4c5c4.pdf

Pentru mai multe informaţii despre acest subiect, vă rugăm să contactaţi:

În Bangkok, Catherine Stubberfield, stubberf@unhcr.org, +66 65 929 8062

În Geneva, Shabia Mantoo, mantoo@unhcr.org, + 41 79337 7650

În New York, Kathryn Mahoney, mahoney@unhcr.org, +1 347 443 7646

Ştefan LORINŢ
Senior Communications Assistant
UNHCR Romania

www.unhcr.org / Facebook / Instagram