26 iunie 2022

UNHCR, statele şi partenerii se întâlnesc astăzi pentru a evalua progresul Forumului Global pentru Refugiaţi

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Reuniunea oficialilor la nivel înalt are loc la 14-15 decembrie

Prima etapă de monitorizare a Forumului Global pentru refugiaţi începe astăzi. Reuniunea oficialilor la nivel înalt, un eveniment virtual de două zile, va reuni înalţi oficiali guvernamentali, refugiaţi şi diverse părţi interesate, pentru a face bilanţul progreselor înregistrate în ceea ce priveşte modul în care lumea răspunde la situaţiile privind refugiaţii.

United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR), Agenţia ONU pentru Refugiaţi, este co-organizatorul reuniunii, împreună cu Elveţia. Reuniunea va fi deschisă de preşedintele ales al Confederaţiei Elveţiene, Ignazio Cassis, şi de Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi.

„În urmă cu doi ani, la Forumul Global pentru refugiaţi, comunitatea internaţională s-a reunit într-un mod fără precedent şi a promis să transforme modul în care răspunde la strămutările forţate, la nivel mondial. Aceasta s-a angajat să pună în practică Pactul Global pentru refugiaţi, care are ca scop intensificarea sprijinului acordat ţărilor gazdă şi îmbunătăţirea tangibilă a vieţii şi a perspectivelor refugiaţilor”, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi.

„De atunci, lumea a fost afectată de pandemia debilitantă Covid-19, au izbucnit noi conflicte, iar strămutarea forţată a continuat să crească – ceea ce reafirmă importanţa unui răspuns mai echitabil, incluziv şi durabil.”

În cadrul Forumului Global pentru refugiaţi au fost exprimate aproape 1.400 de angajamente pentru a sprijini mai bine refugiaţii şi comunităţile gazdă – inclusiv în ceea ce priveşte aspecte precum ocuparea forţei de muncă, educaţia, evoluţiile legislative şi politice pentru a extinde protecţia şi incluziunea, sprijinul fiscal, soluţii la strămutare, la energie curată şi infrastructură, printre multe altele.

„În prezent, imaginea globală este mixtă – ţările cu cele mai puţine resurse continuă să poarte cea mai mare responsabilitate”, a adăugat Grandi, „dar, lucru important, am asistat la o extindere a bazei de sprijin, statele, actorii din domeniul dezvoltării, sectorul privat şi societatea civilă intensificându-şi, de asemenea, eforturile.

Trebuie să recunoaştem aceste contribuţii şi să accelerăm progresele dacă vrem să dăm mai mult avânt Pactului Global şi să îmbunătăţim viaţa şi perspectivele refugiaţilor şi ale gazdelor lor.”

Recunoscând faptul că multe eforturi în sprijinul obiectivelor Pactului şi al promisiunilor Forumului au fost afectate de pandemia Covid-19, evenimentul va fi o ocazie de a identifica lacunele, de a examina cazurile în care eforturile au continuat sau au fost adaptate, de a căuta soluţii şi de a avansa noi angajamente în beneficiul refugiaţilor şi al comunităţilor gazdă înaintea următorului Forum Mondial al refugiaţilor din 2023.

De asemenea, evenimentul va pune în evidenţă o serie de domenii-cheie, inclusiv răspunsul la pandemia Covid-19, impactul schimbărilor climatice asupra strămutării, platformele regionale de sprijin, precum şi relocarea şi căile complementare ce oferă soluţii pe termen lung.

Reuniunea începe cu ocazia celei de-a 71-a aniversări a UNHCR. Această dată este o amintire emoţionantă a celor peste şapte decenii de strămutare forţată care afectează zeci de milioane de persoane din întreaga lume.

Programul complet este disponibil aici, iar pentru mai multe informaţii despre eveniment vă rugăm să vizitaţi: www.unhcr.org/high-level-officials-meeting.html

Notă pentru editori:

Reuniunea oficialilor la nivel înalt este unul dintre principalele vehicule de monitorizare şi revizuire în cadrul Pactului Global privind refugiaţii. În cadrul Pactului, Forumurile Globale pentru refugiaţi trebuie să aibă loc o dată la patru ani, în timp ce reuniunea oficialilor la nivel înalt trebuie să aibă loc doi ani mai târziu după fiecare forum.

În conformitate cu normele relevante în materie de sănătate publică şi pentru a o face mai accesibilă, întreaga Reuniune a oficialilor la nivel înalt va fi transmisă pe internet la adresa https://www.unhcr.org/high-level-officials-meeting-webcast-streaming, care va fi transmisă în direct la 14 decembrie.

Fotografiile şi conţinutul forumului vor fi puse la dispoziţie pe Refugees Media.

Ştefan LORINŢ
Senior Communications Assistant
UNHCR Romania