Publicat: 22 Noiembrie, 2019 - 13:58
Share

"Pe 20 noiembrie aniversăm o zi esenţială pentru drepturile copilului. De Ziua Internaţională a Drepturilor Copiilor şi în contextul celei de-a 30-a aniversări a adoptării Convenţiei cu privire la drepturile copilului, 105 state membre au aderat la un Pact Global convenind să-şi reînnoiască susţinerea pentru drepturile copilului.

La sediul central al Naţiunilor Unite şi în peste 50 de state, copii şi tineri şi-au exprimat opiniile în cadrul summiturilor naţionale despre probleme care contează pentru ei, precum criza climatică, siguranţa într-o lume online, creşterea migraţiei şi lipsa oportunităţilor.

În ultimii 30 de ani, cu toate că viaţa s-a îmbunătăţit pentru milioane de copii, alte milioane au continuat să se lupte cu sărăcia, inegalitatea, discriminarea şi conflictele. Mai grav, secolul al XXI-lea a adus noi provocări care erau de neimaginat în urmă cu doar câteva generaţii.

Pe măsură ce copilăria se schimbă, trebuie să ne schimbăm şi abordările legate de aceasta. De aceea, le cerem Statelor Membre să îşi reînnoiască angajamentul faţă de Convenţia cu privire la drepturile copilului şi să implementăm drepturi ale copilului adecvate secolului al XXI-lea. Aşa cum arată mişcările conduse de tineri de peste tot, lumea nu îşi mai poate permite să ignore vocile copiilor şi tinerilor care îşi cer drepturile şi vor să fie parte din soluţie.

Cele 105 state membre care au aderat la Pact până acum arată determinare şi leadership. De la angajamentul naţional de a opri violenţa împotriva copiilor din Jamaica la promisiunea unei noi politici de sănătate maternă şi a nou-născuţilor în Bhutan, vedem hotărârea politică fermă de a-i susţine pe toţi copiii.

Dar nu este suficient. Trebuie ca toate statele membre să profite de această ocazie importantă pentru a transpune viziunea Convenţiei cu privire la drepturile copilului într-o realitate pentru toţi copiii.

Pentru a ajuta la trasarea unei căi de acţiune, UNICEF intenţionează să iniţieze un dialog global pe parcursul următoarelor 12 luni cu participarea copiilor şi tinerilor, a părinţilor şi a tutorilor, a lucrătorilor educaţionali şi sociali, a comunităţilor şi guvernelor, a societăţii civile, lumii academice, a sectorului privat şi a mess-media. Sunt încrezătoare că acest dialog va contribui la influenţarea modalităţilor prin care vom acţiona în viitor".

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.