Publicat: 3 Iulie, 2012 - 18:55
Share

În România, sunt mii de copii invizibili. Ei sunt copii care nu pot merge la doctor și la scoală, sunt copii care sunt abuzați sau care nu au acte de identitate, sunt copii care au la rândul lor copii. Sunt copii care pot fi părăsiți de părinții lor. Locul copiilor este în familie, dar 1 din 10 copii este în pericolul de a fi părăsit. Este o cifră dureroasă și care reflectă doar o parte din realitățile din România.

Conform datelor din teren, serviciile de prevenire sunt de cel puțin 10 ori mai ieftine decât cele de protecție. Cu aceeași sumă de bani putem salva 200 de copii sau putem plăti doar îngrijirea unuia singur.

În acest context, UNICEF a început anul trecut Proiectul Prima prioritate: niciun copil invizibil  în parteneriat cu Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și Instituțiile Prefectului din județele Bacău, Botoșani, Buzău, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea și cu sprijinul Direcţiei Protecţiei Copilului din cadrul Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale. În cele 64 de comunități selectate au fost identificați 12.000 de copii invizibili, iar în acest moment lucrăm pentru rezolvarea problemelor lor.

În cei doi ani de desfășurare a proiectului, UNICEF împreună cu partenerii săi lucrează pentru a dezvolta serviciile de bază din cele 64 de comunităţi. Aceasta implică și angajarea unui asistent social în fiecare comunitate, prin prezența căruia copiii aflaţi la risc pot fi ajutaţi la timp. Asistenții sociali împreună cu actorii locali (primari, medici, asistenți, învățători și profesori, preoți, polițiști) ajută deja acești copii invizibili. De exemplu, un asistent social a ajutat un tată să își ia acasă copilul părăsit de mamă într-un centru de plasament. Fiind înconjurat de dragostea tatălui și a bunicii, Vlăduț este un copil vesel, care abia așteaptă să meargă la școală la toamnă.
Mai sunt însă multe lucruri de făcut și este nevoie de importante resurse financiare pentru ca Proiectul Prima prioritate: Niciun copil invizibil să poată continua și să fie extins în beneficiul celor mai vulnerabili copii. De aceea, UNICEF cu sprijinul Realitatea TV organizează în perioada 23 iunie – 23 iulie 2012 campania de strângere de fonduri Niciun Copil Invizibil.
Momentul cheie al campaniei este emisiunea Trezește România – Ediție specială în beneficiul UNICEF de vineri, 6 iulie 2012, începând cu ora 21:00, la Realitatea TV. Andreea Marin Bănică, Ambasador al Bunăvoinței pentru UNICEF România, va fi gazda emisiunii.

Telespectatorii vor avea ocazia să cunoască poveștile unor copii invizibili și modul în care îi pot sprijini astfel încât să poată să crească alături de părinții lor. Vedete și personalități publice din diverse domenii vor participa la emisiune pentru a-și arăta susținerea pentru acești copii.
 

Persoanele care doresc să sprijine copiii invizibili pot:
• Trimite un SMS la 8848 în valoare de 2 euro pentru care nu se percepe TVA, număr valabil în rețelele Cosmote, Orange și Vodafone;
• Pot suna la 0900 900 230, apel în valoare de 2 euro pentru care nu se percepe TVA, număr gratuit pus la dispoziție de Romtelecom;
• Pot dona online pe www.unicef.ro;
• Pot face donații în contul UNICEF la orice sucursală BRD-Groupe Société Générale (mentionând cod 09).
Pentru mai multe detalii despre Campania Niciun Copil Invizibil vizitați www.unicef.ro și paginile de Facebook SustineUNICEF și UNICEF Romania.