27 iunie 2022

Unirea Principatelor Române la Casa Artelor Dinu Lipatti

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Casa Artelor Dinu Lipatti invită publicul iubitor de Artă, Cultură şi Istorie, Sâmbătă, 22 ianuarie 2022, începând cu orele 18:00, la cea de-a IV-a Ediţie a evenimentului „Unirea Principatelor Române”. Evenimentul face parte din „Programul – Sărbători Naţionale” al Casei Lipatti şi are ca scop promovarea valorilor, istoriei, identităţii naţionale şi personalităţilor culturale şi istorice, care prin contribuţia lor semnificativă au adus un aport important la consolidarea şi îmbogăţirea moştenirii noastre culturale.

Aşadar, la împlinirea a 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la 24 ianuarie 1859, Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită să celebrăm acest important moment istoric, prima etapă în crearea statului unitar român modern, bucurându-vă de Expoziţia „Dinu Lipatti – familia şi prietenii”, pe acordurile unor înregistrări de Colecţie din muzica clasică românească.

Începând cu orele 18:00, în Salonul de muzică va avea loc Proiecţia filmului documentar istoric „Unirea Principatelor Române din 1859”, o producţie TVR, realizată de Radu Găină.

Seara va continua de la orele 19:00, cu Recitalul Extraordinar de muzică clasică românească susţinut de tinerii artişti: violoncelista Izabela Ghergu, violonistul Mircea Dumitrescu şi pianistul Gabriel Gîţan. În programul celor trei tineri muzicieni au fost incluse piese de mare virtuozitate şi frumuseţe compuse de George Enescu, Dinu Lipatti, Ciprian Porumbescu, Grigoraş Dinicu şi Constantin Dumitrescu.

Conceptul evenimentului aparţine regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.

Violoncelista Izabela Ghergu (n.1998) este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa prof.univ.dr. Marin Cazacu, iar în prezent este studentă în anul I de master. De-a lungul anilor, acesta participă la numeroase concursuri naţionale si internaţionale, cele mai importante premii obţinute fiind: Marele Premiu la Concursul Naţional „Alexandru Moroşanu” (2014); Marele Premiu la Concursul Internaţional al Tinerilor Interpreţi „Eugen Coca” din Chişinău (2015); Marele Premiu la Concursul Naţional „Paul Constantinescu” (2016); Premiul I la Olimpiada Naţională de Interpretare instrumentală (2008-2016); Marele Premiu la Concursul Naţional de Interpretare „Eduard Caudella” (2020). A concertat alături de Filarmonica din Râmnicu Vâlcea, Filarmonica din Braşov, Camerata Regală, Orchestra Fundaţiei Regale Margareta a României, Orchestra KamerArt şi Orchestra Colegiului Naţional de Arte „Dinu Lipatti”. Izabela Ghergu este membră a Orchestrei Române de Tineret, a ansamblului Violoncellissimo şi bursieră a Fundaţiei Regale Margareta a României.

Violonistul Mircea Dumitrescu a fost student la Hochschule fur Musik Saar din Saarbrucken, Germania, la clasa maestrului David Grimal. Până acum a acumulat 60 de premii întâi, dintre care 20 internaţionale. A participat la diferite festivaluri, concerte şi recitaluri atât în ţară, cât şi în străinătate. In anul 2017 a avut onoarea să fie membru al Orchestrei LES DISSONANCES. A început studiul viorii la vârsta de 5 ani alături de străbunicul său patern. În anul 2008 a început studiul viorii la clasa doamnei profesoare Olivia Papa la Liceul de Muzică „George Enescu”. În perioada liceului şi facultăţii a fost susţinut de numeroase fundaţii fiind bursier al Fundaţiei Princepesa Margareta a României, Fundaţia Dan Voiculescu şi Fundaţia Ciprian Marica.

Pianistul Gabriel Gîţan (n. 1996) a urmat cursurile de licenţă şi master ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Pe parcursul anilor de studenţie a participat şi obţinut premii la numeroase concursuri. A susţinut recitaluri pe scene importante atât în calitate solistică, dar şi alături de parteneri de muzică de cameră. Printre cele mai importante realizări ale sale sunt Concertele camerale de la Ateneul Român şi Sala Radio (2016-2022), Recitalurile de pian susţinute la ICR Londra şi Paris (2017-2019), şi faptul că este pianist acompaniator oficial al Concursului Enescu şi a participat, în aceeaşi calitate, la Festivalul Enescu 2021.

Participarea la Evenimentele organizate de Casa Artelor Dinu Lipatti este posibilă doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Persoanele care sunt vaccinate trebuie să prezinte certificatul verde. De asemenea, este obligatorie purtarea măştii, iar la intrarea în Casa Lipatti va fi măsurată temperatura participanţilor.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe site-ul www.iabilet.ro şi în reţeaua iabilet.ro/retea la preţurile de pe site-ul iabilet.ro se aplică taxe pentru procesare online.

Persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora au acces gratuit, doar cu rezervare la numărul de telefon 031 425 25 63