Publicat: 20 Septembrie, 2016 - 14:35

SCJU Sibiu anunță că Unitatea de Transfuzie Sanguină a celei mai mari instituții sanitare a județului a fost autorizată în urma evaluării realizată de o echipă a Direcției de Sănătate Publică Sibiu. În acest sens, unitatea noastră a primit în data de 19.09, de autorizația cu nr. 2/09.09.2016.

Evaluatorii au verificat modul în care unitatea sanitară îndeplinește criteriile de autorizare a unităților sanitare care desfășoară activitate în domeniul transfuziei sanguine, conform prevederilor legale în vigoare, după cum urmează:

— structura de personal: corespunzătoare;

— spațiul de lucru: corespunzător;

— dotarea cu aparatură și echipamente medicale: corespunzătoare;

— sistemul de hemovigilență pentru raportarea, investigarea, înregistrarea și transmiterea informațiilor despre incidentele grave care pot influența calitatea produselor sanguine și reacțiile adverse: corespunzător;

— logistica necesară pentru stocarea datelor privind activitatea: corespunzătoare.

Raportul DSP a arătat că 'sunt îndeplinite criteriile necesare în vederea autorizării'.

Prin urmare, în conformitate cu Ordinul ministrului sănătății nr. 607/2013 pentru aprobarea normelor privind autorizarea unităților de transfuzie din unitățile sanitare, în cadrul sistemului național de transfuzii sanguine, Unitatea de Transfuzie Sanguină a SCJU Sibiu a fost autorizată pentru următoarele activități din domeniul transfuziei sanguine:

— stocarea de sânge și componente sanguine umane;

— testarea imuohematologică pentru actul transfuzional;

— asigurarea trasabilității sângelui și a componentelor sanguine umane recepționate.

Despre Unitatea de Transfuzie Sanguină a SCJU Sibiu (UTS)

Misiunea Unității de Transfuzie Sanguină a spitalului (UTS) este de a asigura componentele sanguine de origine umană, în vederea utilizării lor terapeutice precum si asigurarea calității și securității transfuzionale. Personalul UTS are pregătire în domeniul medicinii de laborator, imunhematologiei, fiind alcătuit din șapte asistenți medicali de laborator. Unitatea este condusă de către Dr. Mihaela Frunză, medic primar medicină de laborator.

Pentru ca activitatea UTS să se desfășoare în cele mai bune condiții, aceasta a fost dotată cu aparatură performantă în valoare de peste 100.000 lei, constând în: frigider omologat depozitare sânge, ladă frigorifică depozitare plasmă, echipament dezghețat plasmă/încălzit sânge și agitator trombocite. De asemenea, au fost efectuate lucrări de amenajare a spațiului.

'Autorizarea Unității de Transfuzie Sanguină este extrem de importantă ținând cont de faptul că suntem un spital de urgență în care sunt tratate cazuri grave, traume severe, sângele și componentele sanguine fiind esențiale pentru tratarea pacienților. Felicit întregul personal UTS pentru această realizare', a declarat managerul SCJU Sibiu, Dr. Vasile Spinean.

'Autorizarea Unității de Transfuzie Sanguină este un pas foarte important care a făcut parte din politica de dezvoltare a spitalului pentru asigurarea calității și managementului produselor labile de sânge. Mulțumesc conducerii spitalului pentru sprijinul acordat și întregului personal UTS pentru implicare și devotament', a declarat Dr. Mihaela Frunză, medic șef al Unității de Transfuzie Sanguină a SCJU Sibiu.

Dr. Vasile Spinean

Manager

Decebal Todăriță

Purtător de cuvânt