13 august 2022

Uniunea Africană solicită ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei

Drapelul_Uniunii_Africane.s wikipedia
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Foto DRAPELUL UNIUNII AFRICANE
Într-o vizită în stațiunea Soci, în Rusia, Președintele Senegalului și al Uniunii Africane, Macky Sall, a reafirmat poziția neutră a Africii în conflictul dintre Rusia și Ucraina din ultimele luni. El a subliniat și impactul economic generat de pachetul de sancțiuni economice impuse de Occident Moscovei, „sancțiuni care”, spune Șeful Statului senegalez,  „amenință stabilitatea alimentară mondială”.
În ciuda presiunii enorme, majoritatea țărilor africane au evitat să condamne Rusia în această situație. Dacă ne uităm la Asia, Orientul Mijlociu și America Latină, există o bună parte a umanității care este într-adevăr foarte atentă la ceea ce se întâmplă. „În numele tuturor acestor speranțe, am venit să vă văd pentru a vă cere să fiți conștienți de faptul că țările noastre, deși sunt departe de teatrul de război, sunt victime ale acestei crize, în plan economic”, a spus președintele Senegalez.
Africa se bazează foarte mult pe cereale rusești și ucrainene. Trebuie avut în vedere că milioane de tone de cereale au fost blocate în porturile Mării Negre încă de la începutul crizei.
Sancțiunile împotriva Rusiei au agravat-o și mai mult, întrucât Africa nu mai are acces la cereale din Rusia, în special la grâu, și mai ales la îngrășăminte, când agricultura continentului negru este deja deficitară, ceea ce reprezintă o amenințare alimentară serioasă, spun analiștii.
„Marți am vorbit cu Consiliul European și le-am spus: voi spuneți că există război, criză, dar sunt și sancțiunile, dar trebuie să lucrăm împreună la ambele registre pentru ca tot ce ține de alimente, cereale și îngrășăminte, să-și continue fluxul, fără sancțiuni”, a adăugat Macky Sall.
Kremlinul, la rândul său semnalează că „va facilita tranzitul cerealelor dacă și numai dacă Europa va ridica arsenalul de sancțiuni și va proceda la deminarea porturilor ucrainene”. Între timp, Africa suferă de creșterea prețurilor cerealelor.
foto- wikipedia.
Ciprian Pop