Publicat: 12 Noiembrie, 2017 - 17:45

Michel Barnier, negociatorul-şef al UE, a declarat duminică că Uniunea Europeană pregăteşte planuri de urgenţă pentru "posibilitatea" ca negocierile pe tema unui acord Brexit cu Londra să se încheie cu un eşec, informează site-ul postului France 24.

Negociatorul-şef al UE afirmă că Uniunea Europeană se pregăteşte pentru posibilitatea eşecului discuţiilor pentru un acord Brexit

"Nu este opţiunea mea (preferată)", a declarat Barnier pentru revista franceză Le Journal du Dimanche (JDD).

"Însă este o posibilitate. Toată lumea are nevoie de un plan pentru asta, atât statele membre, cât şi lumea afacerilor. Iar noi ne pregătim din punct de vedere tehnic", a adăugat oficialul european.

Michel Barnier a dat vineri un ultimatum Marii Britanii, cerând Londrei să clarifice în cel mult două săptămâni problema datoriilor faţă de Uniunea Europeană, estimate a fi între 60 şi 100 de miliarde de euro, şi avertizând că, în caz contrar, Bruxellesul nu va iniţia curând negocierile pe tema relaţiilor post-Brexit.

Dacă o soluţie pe tema datoriilor este găsită până la expirarea termenului limită anunţat de Barnier, atunci în luna ianuarie ar putea începe următoarea fază a negocierilor privind "un nou tratat, care ar dura cel puţin doi ani până să intre în vigoare", a completat negociatorul-şef al UE.