3 iulie 2022

Uniunea Europeană și cât de reală este o criză energetică cu care s-ar putea confrunta

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Uniunea Europeană are același volum de rezerve de gaze ca anul trecut, dar trebuie să le reînnoiască înainte de sosirea iernii, pentru a evita lipsurile atunci când cererea crește. Cu toate acestea, la Bruxelles se prefigurează o problemă majoră: dacă începem acum să cumpărăm gaz pe piețele mondiale, acest lucru poate aduce cu sine creșteri de prețuri.

Ca o consecință a sancțiunilor impuse Moscovei, Uniunea Europeană se află acum într-o cursă contra cronometru pentru a-și diversifica aprovizionarea cu gaze pentru a trece printr-o iarnă caldă pentru că previziunile sunt exact că: războiul nu se va termina până la venirea iernii și, chiar dacă se va termina , vor urma sancțiunile.

Rezervele ajustează cererea și oferta. Sunt o plasă de siguranță strategică supravegheată de Bruxelles, care a mandatat ca depozitele să fie umplute la 90% până în noiembrie. Înainte de sancțiuni, nivelul era de 80 la sută. Se acumulează vara, când cererea este mai mică și prețurile sunt mai accesibile. Pe timpul iernii, rezervele acumulate acoperă 25 la sută din necesar.

În prezent, nivelurile de stocare sunt de aproximativ 54 la sută la nivel european. Cu toate acestea, această cifră ascunde disparități mari, deoarece în Portugalia și Polonia, de exemplu, este de aproape 98 la sută, față de 23 la sută în Suedia.

În orice caz, țările europene trebuie să-și umple rezervoarele pentru iarnă și cumpără gaz natural lichefiat într-un ritm rapid. Statele Unite au pus la dispoziție 15.000 de milioane de metri cubi, dar problemele se adună. Livrările din Statele Unite, este probabil să încetinească după o explozie ciudată la terminalul american al Freeport LNG, unul dintre cele mai mari din lume, deoarece uzina va rămâne închisă timp de trei săptămâni. Întreruperea ar putea fi mai lungă, deoarece amploarea pagubei nu a fost încă stabilită.

Gazul lichefiat este scump și este foarte probabil ca iarna să surprindă țările europene cu rezerve reduse. Vor trebui să cumpere în continuare gaz la prețuri exorbitante. Dacă sancțiunile persistă, cel mai probabil Rusia nu va putea furniza deloc gaz și nu va mai fi de ales decât să impună raționalizarea.

În Germania, guvernul nu mai ascunde nevoia de raționalizare a gazelor, nici măcar față de marile companii. În urmă cu câteva zile, Berlinul a propus măsuri de economisire în cazul în care autoritățile germane nu puteau mări rezervele. Planul de urgență ar urma să intre apoi într-o a doua fază, care ar permite utilităților să transfere clienților prețuri mari la gaz pentru a reduce cererea.

Într-un astfel de caz, inflația ar atinge cote insuportabile, deși nu ar fi cea mai mare problemă pentru că sunt multe procese industriale care nu pot funcționa fără gaz. Mașinile industriale ar înceta să funcționeze.

Europenii ar trebui să se uite la Pakistan, unde, în unele regiuni, întreruperile de curent durează mai mult de 12 ore. Jumătate din zi populația este în întuneric și fabricile s-au oprit.

Cazul Pakistanului nu are nicio legătură cu Rusia sau Războiul din Ucraina, ci cu fenomene de alt ordin. Mă refer aici la jocurile politice împotriva lui Imran Khan și la speculațiile companiilor comerciale. Din octombrie anul trecut și până în prezent, Eni și Gunvor Group au rupt contractele pe care le semnaseră și au anulat peste o duzină de transporturi de gaz lichefiat către Pakistan.

La 1 aprilie, un vas petrolier închiriat de BP care se îndrepta spre Asia din Texas și-a schimbat cursul după două săptămâni pe mare. Cineva a plătit un milion de dolari pentru a face o întoarcere bruscă în mijlocul Oceanului Pacific pentru a vinde, apoi, marfa în Europa, unde prețurile gazelor lichefiate sunt mult mai mari.

A contribuit Ciprian Pop

Sursa foto ministeruleconomiei