3 decembrie 2021

Uniunea Studenţilor din România a organizat Festivalul UniFEST

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Studenţii au dovedit că pot fi #împreună, chiar şi în pandemie!

În perioada 5-15 noiembrie, Uniunea Studenţilor din România a organizat Festivalul UniFEST, cel mai mare festival studenţesc din România, cu o vechime încă din 2001.

În cadrul acestui festival desfăşurat în 8 mari oraşe, precum: Bucureşti, Cluj, Iaşi, Oradea, Arad, Timişoara, Craiova şi Suceava studenţii s-au bucurat de activităţi de formare profesională sub formă de work-shop-uri şi training-uri, evenimente culturale, sportive dar şi de multă distracţie.

Însă, dintre toate aceste activităţi, considerăm ca fiind cele mai reprezentative pentru tema festivalului, împreună, Campania de donare de sânge din toate cele 8 oraşe pentru a arăta că studenţii se unesc şi împreună pot crea fapte bune. De asemenea, pentru a putea fi din nou împreună, am încurajat, în ultima zi a festivalului marcată printr-o paradă studenţească, importanţa vaccinării şi dorinţa noastră de a reveni fizic în amfiteatrele şi sălile de curs ale facultăţilor, întrucât considerăm că vaccinarea reprezintă singura cale de revenire la normalitate.

Toate aceste activităţi s-au desfăşurat pe parcursul a 10 zile, dovedind că suntem în continuare studenţi chiar şi în pandemie, dornici de a face bine şi de a ne distra împreună, dovedind de asemenea că studenţii se unesc şi sunt responsabili pentru ei şi pentru oamenii din jurul lor.

Uniunea Studenţilor din România (USR) este cea mai mare federaţie studenţească din ţară, reunind un număr de 97 organizaţii din 13 centre universitare. Scopul statutar al federaţiei este acela de a reprezenta, promova şi apăra drepturile studenţilor, în raport cu actorii relevanţi la nivel naţional, în special Ministerul Educaţiei, Ministerul Tineretului şi Sportului, Parlamentul, Guvernul, Preşedinţia României, precum şi Municipalităţi şi Universităţi.

Declaraţii:

„Am reuşit! Alături de colegii şi prietenii din asociaţiile membre din toată ţara, am reuşit ÎMPREUNĂ să organizăm ediţia aniversară a celui mai mare festival studenţesc din România în cele mai bune condiţii. În aceste perioade dificile, reuşind să facilităm accesul la cultură şi la evenimente, bucuria noastră este cu atât mai mare întrucât am demonstrat că lucrurile pot fi duse la capăt conform restricţiilor şi studenţii sunt responsabili. Îmi doresc ca ediţia de anul acesta să rămână ca o piatră de temelie în mentalitatea studenţilor, pentru că am dovedit încă o dată că nimic nu este imposibil şi că dacă îţi doreşti ceva cu adevărat, se vor găsi şi soluţiile necesare. Studenţia merge mai departe şi se reîndreaptă către normalitate, este datoria noastră să găsim mecanismele necesare pentru generaţia din care facem parte şi depinde de fiecare dintre noi să contribuim la conturarea unui ‘mâine’ mai bun. Împreună, aşa cum ne-a demonstrat-o şi UniFESTul!” declară Alexandru Vasile, preşedintele Uniunii Studenţilor din România.

„Situaţia pandemică a restricţionat foarte mult acţiunile la nivel naţional, însă noi am reuşit să ne organizăm respectând toate normele în vigoare şi am dovedit că se poate deoarece studenţii sunt responsabili. Pe tot parcursul festivalului, în cele 10 zile, am angrenat #Împreună, fizic şi online, peste 2000 de studenţi la nivel naţional. Astfel, cea de-a XX-a ediţie a festivalului UniFEST am încheiat-o prin Parada asociaţiilor pentru îndemnul la vaccinare deoarece ne dorim să revenim la normalitate. Studenţia are rolul şi farmecul ei, nu ne luaţi ce ne aparţine! Le suntem recunoscători studenţilor, voluntarilor, asociaţiilor/membrilor şi sponsorilor noştri pentru implicare, dedicare şi pentru că am fost #Împreună pe tot parcursul proiectului!”- Ina Nimerenco, primvicepreşedinte Uniunea Studenţilor din România.

„UniFEST a fost mereu cu şi despre oameni şi de 20 de ani angrenează studenţii din toată ţara în cele mai diverse activităţi. Anul acesta, sub egida temei ‘Împreună’ Uniunea Studenţilor din România a reuşit să ducă scopul festivalului mai departe. Şi tocmai pentru că situaţia pandemică a generat un context aparte, în care voluntariatul a suferit şi el multe transformări, iniţiativele noastre au mers şi către domeniul sanitar, militând în ultima zi a proiectului pentru promovarea vaccinării şi îndemnând studenţii să ia atitudine, tocmai pentru a ne întoarce la normalitate. A fost un proces destul de complicat şi o provocare atât pentru mine, cât şi pentru colegii mei, dar tocmai dorinţa de a depăşi această perioadă şi de a demonstra că se poate, atâta timp cât rămânem uniţi, ne-a dat forţa necesară să continuăm. Doar împreună, devenind responsabili şi informându-ne, putem trece peste aceste momente dificile, iar generaţia noastră e prima care poate aduce o schimbare.” Adelina Tudor, manager de proiect UniFEST 2021.

„După o perioadă lungă în care educaţia online ne-a deconectat de interacţiunea cu ceilalţi şi de nivelul real pe care îl poate atinge voluntariatul, ediţia de anul acesta a UniFEST ne-a învăţat, sau ne-a reamintit, ce înseamnă voluntariatul şi studenţia. Anul acesta am avut parte de bucuria de a fi parte a grupului de organizare şi am văzut câtă muncă şi câtă dedicare au depus toţi colegii mei, cât de mult le-a lipsit un proiect fizic şi mai ales unul cu o astfel de anvergură. Fiecare zi a avut specificul ei şi ne-a purtat într-o călătorie. Aşa aş numi-o, o călătorie, un drum în care am descoperit tradiţii, ne-am bucurat, am râs, am plâns, am învăţat lucruri noi şi ne-am dezvoltat. Ar fi multe de zis dacă aş vrea să vorbesc despre sentimentele resimţite în aceste 2 săptămâni, dar mă voi rezuma la a spune că a fost ca o vacanţă în timpul semestrului, o vacanţă cu muncă, zeci de studenţi, cursuri şi distracţie, dar mai ales cu iubire şi dedicare.” – a declarat Mihai Ochetan, voluntar al Uniunii Studenţilor din România.

„UniFEST – Cel mai mare festival studenţesc din ţară sau, poate, cel mai mare carusel de emoţii, trăiri şi amintiri. Pentru mine n-a reprezentat doar un simplu proiect organizat cu şi pentru, studenţi, a fost ca un examen final pe care eu l-am dat ca voluntar şi pe care am reuşit să-l trec cu brio. Un test la care a trebuit să aplic tot ce am învăţat pe parcursul unui an de zile ca voluntar al Uniunii Studenţilor din România. Emoţii, stres, implicare şi mult suflet pentru un proiect pe care l-am aşteptat luni de zile şi care, iniţial, mi-a dat bătăi de cap pentru că nu ştiam dacă o să fac faţă. Cu alte cuvinte, pot spune că rămân cu multe lucruri învăţate, cu prietenii legate, multe amintiri şi aştept cu entuziasm următoarea ediţie UniFEST!” afirmă Alexandru Ularu, voluntar al Uniunii Studenţilor din România.

Participarea senatoarei Anca Dragu la Conferinţa interparlamentară cu tema „Eliminarea violenţei împotriva femeilor” (30 noiembrie 2021) Senatoarea Anca Dragu, membră a Comisiei pentru afaceri europene, a participat marţi, 30 noiembrie a.c., la lucrările Conferinţei interparlamentare cu tema „Eliminarea violenţei împotriva femeilor”organizate, în format online, de Comisia pentru drepturile femeilor şi egalitatea de gen (FEMM), împreună cu Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi Subcomisia pentru drepturile omului (DROI) din Parlamentul European. Evenimentul organizat cu ocazia Zilei Internaţionale pentru combaterea violenţei împotriva femeilor, marcată, anual, la 25 noiembrie, a avut ca scop creşterea gradului de conştientizare, în legătură cu acest subiect important şi a constituit un bun prilej pentru a explora situaţia actuală a politicilor în domeniul violenţei de gen dar şi pentru a oferi ocazia unui schimb de informaţii şi de bune practici, în vederea eliminării violenţei împotriva femeilor, la scară globală. Reuniunea a fost structurată în patru sesiuni: violenţa sexuală ca armă de război, combaterea violenţei împotriva femeilor şi fetelor cu dizabilităţi, violenţa cibernetică şi Convenţia de la Istanbul. În cadrul dezbaterilor din Sesiunea IV, dedicată Convenţiei de la Istanbul, senatoarea Anca Dragu a relevat reforma cuprinzătoare a legislaţiei române privind violenţa domestică, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Istanbul, dar a atras atenţia că este nevoie de un proces de schimbare a mentalităţii. În plus, senatoarea a subliniat necesitatea mai multor politici în domeniu, la nivel european. În expunerea sa, senatoarea Dragu a opinat ca în Rapoartele de ţară pentru fiecare stat membru al UE ar trebui să existe secţiuni specifice care să evalueze tratamentul aplicat femeilor în fiecare stat. „Totodată, Recomandările specifice de ţară (RST) ar trebui să includă şi puncte concrete privind combaterea violenţei împotriva femeilor iar bugetele naţionale să cuprindă linii bugetare pentru implementarea acestor politici”, a afirmat senatoarea Anca Dragu. La reuniune au participat înalţi reprezentanţi ai Parlamentului European, precum şi membri ai parlamentelor naţionale din întreaga Uniune Europeană.