12 august 2022

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca este din nou unul din performerii naţionali în clasamentele QS

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este din nou unul din performerii naţionali în clasamentele QS al domeniilor(fields)/specializărilor (subjects) academice, având cele mai multe domenii şi specializări din ţară incluse în rankingul QS 2021.

Astfel, UBB se află pe poziţia 401-450 la nivel internaţional în domeniul artelor şi ştiinţelor umaniste şi prima din ţară (alături de Universitatea din Bucureşti), Şcoala academică UBB de arte & ştiinţe umaniste fiind formată din Facultatea de Litere, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Facultatea de Teatru şi Film, incluzând şi una din cele mai extinse oferte teologice din lume, cu patru facultăţi: Facultatea de Teologie Ortodoxă, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Facultatea de Teologie Reformată şi Muzică şi Facultatea de Teologie Romano-Catolică.

În domeniul ştiinţelor sociale, UBB se află de asemenea pe poziţia 401-450 în lume şi prima la nivel naţional. Şcoala academică UBB de ştiinţe sociale cuprinde Facultatea de Drept, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Facultatea de Studii Europene, Facultatea de Business, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. În acest domeniu, din UBB se văd specific şi două specializări, şi anume Business & Management (prima din ţară şi 401-450 la nivel internaţional), respectiv Economics & Econometry (a doua din ţară şi 451-500 la nivel internaţional).

Şcoala academică UBB de ştiinţele naturii şi ale vieţii – formată din Facultatea de Matematică şi Informatică, Facultatea de Fizică, Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică, Facultatea de Biologie şi Geologie, Facultatea de Geografie şi Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului – se exprimă în zona specializărilor din UBB pe prima poziţie în ţară (301-350 la nivel internaţional) la Mathematics şi a doua în ţară (301-350 la nivel internaţional) în Agriculture & Forestry (prin activităţile ştiinţifice de biologie/ecologie).

Şcoala academică UBB de sănătate include, la Universitatea Babeş-Bolyai, specializări din zona psihologie (psihologie clinică/psihoterapie), sănătate publică, fizică (fizică medicală), chimie (chimie clinică/chimie alimentară), biologie (biologie medicală/nutriţie/laboratoare medicale) şi educaţie fizică (kinetoterapie), inclusiv mediu (sănătatea mediului). Şcoala academică se exprimă în zona specializărilor din UBB prima şi singura în ţară în Psychology (251-300 la nivel internaţional) şi a doua poziţie în ţară în domeniul Medicine (601-650 la nivel internaţional – prin activităţile ştiinţifice în domeniu).

Şcoala academică UBB de inginerie şi tehnologie cuprinde Facultatea de Inginerie, Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică şi Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, alături de specializări din informatică, biologie (biotehnologii), geologie (inginerie geologică) şi fizică (fizică tehnologică). Şcoala academică se exprimă în zona specializărilor din UBB prin Computer Science & Information Systems, fiind a doua în ţară (prima din Cluj-Napoca) şi pe poziţia 501-550 la nivel internaţional.

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David declară că „UBB este o universitate gândită în paradigma world-class/research-intensive, cu acest profil fiind acceptată în 2020 în GUILD, organizaţia exclusivistă a unora din cele mai reprezentative universităţi europene world-class. Dacă global UBB reuşeşte adesea să intre pe poziţii onorabile în această ligă (spre exemplu, în clasamentul QS global este prima din ţară), prin intermediul unor domenii/specializări este deja acolo, bine stabilizată. În consecinţă, îi încurajez pe toţi liceeni care doresc să studieze în străinătate să se orienteze către UBB (sau alte universităţi de prestigiu din ţară), cel puţin în domeniile în care aceasta este deja în liga internaţională. Vor primi o educaţie de calitate, cu ancorare internaţională şi posibilităţi de circulaţie internaţională, la costuri accesibile.”