8 octombrie 2022

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca va avea o bază academică la Neptun

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va avea o bază ştiinţifică / academică la malul Mării Negre, în urma adjudecării unei clădiri situate în localitatea Neptun, judeţul Constanţa. Adjudecarea a fost realizată în urma licitaţiei organizate de către statul român (RA-APPS), fiind validată de forurile UBB, iar în data de 14 iulie 2021 au fost semnate actele cu RA-APPS (https://www.apps.ro/2021/06/11/anunt-referitor-rezultat-licitatie-din-11-06-2021-neptun/).

„Prin angajamentul forurilor de decizie din UBB (Rector/Consiliu de Administraţie/Senat) vom dezvolta acolo o staţiune ştiinţifică şi academică a UBB, care să aibă funcţii (1) educaţionale, (2) de cercetare-dezvoltare-inovare şi (3) de relaţie cu societatea. Demersul a fost motivat (1) de jos în sus – solicitările de practică şi/sau de cercetare în zona Dobrogei/Mării Negre din partea cadrelor didactice, a cercetătorilor şi studenţilor UBB (iar închirierea unor spaţii pe măsura nevoilor nu este fezabilă) şi (2) de sus în jos, în condiţiile în care UBB, ca o universitate globală world-class de 5 stele (QS*****), nu poate să nu fie ancorată în proiectul european al „Iniţiativei celor Trei Mari (I3M)” (ex. în digitalizare, energie etc.), aceasta şi în coordonare cu proiectul Danubius în care dorim să fim parte activă prin staţiunea ştiinţifică/academică de la Coronini. De asemenea, noi ţintim proiecte comune cu autorităţile locale, deoarece experienţa a arătat că prezenţa academică a UBB în diverse localităţi ale ţării le dinamizează socio-economic şi spre avantaje competitive, cu impact pozitiv apoi asupra bunăstării populaţiei”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Cu o tradiţie academică de 440 de ani, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, fiind astăzi adesea cea mai bine poziţionată în România în rankingurile universitare globale şi pe domenii, de cinci ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. Recent, în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca o universitate „world-class” (QS*****), iar din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene „world-class/research-intensive”.

UBB – cea mai mare comunitate academică din ţară – are în prezent alte şase staţiuni de cercetare ştiinţifică/academice: Staţiunea ştiinţifică Arcalia (jud. Bistriţa-Năsăud), Staţiunea Ştiinţifică Danubius (jud. Caraş-Severin), Centrul de Cercetări Biologice din Jibou (jud. Sălaj), Complexul Beliş (jud. Cluj), Complexul Baru (jud. Hunedoara), respectiv Baza Didactică, Arheologică şi de Cercetări Interdisciplinare „Hadrian Daicoviciu” (jud. Hunedoara).