26 mai 2022

Universitatea de Vest din Timişoara – singura universitate timişoreană plasată pe podiumul Metaranking-ului Universitar 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea de Vest din Timişoara îşi menţine poziţia în Metaranking-ul Universitar ediţia 2021, reuşind să se claseze pe poziţia a treia la nivel naţional, cu un punctaj de 14 puncte, obţinut în urma procesului de evaluare actualizată (cu 2 puncte suplimentare comparativ cu ediţia 2020). Metaranking-ul Universitar include în analiză 97 de universităţi active din România (54 publice şi 43 private), dintre care doar 31 (toate publice) au fost apreciate ca având vizibilitate şi prezenţă internaţională.

Similar ediţiilor anterioare, evaluarea universităţilor prin acest Metaranking a constat în identificarea universităţilor din România cu o minimă vizibilitate internaţională (demonstrată prin prezenţa în cel puţin un ranking internaţional dintre cele incluse în analiză) şi a căror activitate a generat impact în aria academică internaţională.

Universităţile româneşti nominalizate au înregistrat un punctaj total de 195 de puncte, fiind incluse în această analiză doar acele universităţi care au cel puţin o prezenţă în cadrul unuia dintre cele unsprezece ranking-uri internaţionale, conform metodologiei Metaranking-ului Universitar 2021.

Prezenţa învăţământului superior timişorean este evidenţiată în acest Metaranking prin includerea a trei universităţi care au cumulat 11,28% din punctajul total (22 puncte, dintre care UVT – 14 puncte, UPT – 5 puncte, UMFVBT – 3 puncte).

Rectorul UVT, Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Îmi revine rolul deosebit de onorant de a transmite astăzi, cu ocazia anunţării poziţiei a treia naţionale pe care o obţine UVT în Metarankingul Universitar 2021, felicitări pentru această ambiţioasă şi meritorie clasare tuturor membrilor comunităţii universitare a UVT. Este un merit pe care îl au cercetătorii şi studenţii, cadrele didactice, personalul administrativ din UVT, dar şi toţi ceilalţi colegi şi parteneri instituţionali, fără efortul şi talentul cărora nu am fi ajuns la acest rezultat de înaltă ţinută. Acest rezultat arată exact ce potenţial avem şi pe mai departe, pentru a ne remarca şi mai pregnant în spaţiul universitar european.”

Conform metodologiei utilizate, au fost luate în considerare rezultatele şi performanţele universităţilor obţinute în următoarele clasamente academice internaţionale ale universităţilor:
– Academic Ranking of World Universitie (ARWU);
– Center for World University Rankings (CWUR);
– Leiden Ranking (CWTS);
– Performance Ranking of Scientific Papers of World Universities (NTU);
– QS World University Rankings (QS);
– SCImago Institutions Rankings (SCImago);
– World Universities Ranking al Times Higher Education (THE);
– University Ranking by Academic Performance (URAP);
– Best Global Universities al US News (USN),
– Round University Ranking (RUR) şi The Three University Missions (MosIUR).

Metaranking-ul Universitar 2021 utilizează metodologia propusă de membrii High Level Experts Group, numiţi în 2016 de Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, asigurând continuitate viziunii iniţiale, fiind elaborat şi publicat cu sprijinul Asociaţiei Ad Astra a Cercetătorilor Români.

Toate analizele prezentate pornesc de la datele disponibile pe website-urile ranking-urilor internaţionale ale universităţilor la data de 1 noiembrie 2021.

INFO: https://ad-astra.ro/wp-content/uploads/2021/11/Metarankingul-Universitar-2021-Final-2.pdf

Horea Băcanu
Universitatea de Vest din Timişoara
Departamentul de Comunicare, Imagine şi Marketing Instituţional
horea.bacanu@e-uvt.ro
https://uvt.ro/ro/

Comunicate de presă


https://uvt.ro/ro/revista-presei/
https://www.facebook.com/uvtromania
http://univ-unita.eu/

Rectorul UVT, Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea