21 mai 2022

Universitatea de Vest din Timişoara: Suntem cu toţii responsabili pentru ca Timişoara să rămână un spaţiu al dialogului civilizat

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Comunitatea din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, cea mai importantă universitate comprehensivă din vestul ţării, este fondată pe valorile libertăţii academice, solidarităţii şi respectului reciproc, diversităţii, personalizării, transparenţei şi onestităţii. Cei care formează această comunitate împărtăşesc şi se simt solidari în jurul acestor valori academice ale dialogului şi pluralismului universitar. Alături de noi, cu siguranţă, se află şi universitarii din celelalte instituţii de învăţământ superior ale Timişoarei, astfel că, împreună, formăm comunitatea centrului universitar timişorean.

Cadrele universitare, cercetătorii şi experţii academici din UVT, convinşi fiind de importanţa respectului în viaţa publică academică şi a comunităţii, iau act cu reală îngrijorare faţă de ieşirea publică mai mult decât deplasată pe care domnul Nicolae Robu şi-a permis-o ieri, când a formulat acuze jignitoare la adresa universitarilor Vasile Popovici, Marcel Tolcea şi Daniel Vighi, pe care i-a caracterizat cu apelativele de „nulităţi” şi „lichele”. Ne mâhneşte modul deplasat de adresare pe care îl utilizează acum Nicolae Robu, el însuşi un reprezentant al mediului academic, cunoscut prin poziţiile deţinute în mediul universitar chiar înainte de a fi ocupat demnităţi publice. Apartenenţa sa la comunitatea din care fac parte universitarii pe care îi atacă transformă acest episod într-unul cu totul regretabil şi de neînţeles.

Nu avem cum să ne gândim la un spaţiu public al dialogului şi pluralismului universitar, un spaţiu care reprezintă resursa noastră comună de existenţă intelectuală şi spirituală, fără să respectăm opiniile individuale şi argumentele alternative, într-o lume democratică şi a valorilor europene. Dar, tocmai pentru ca aceste valori să fie garantate, noi toţi, formând o comunitate în care diferenţele şi nuanţele contează întotdeauna, suntem solidari faţă de situaţiile în care unora dintre universitari le sunt adresate injurii, considerând că este de datoria noastră să intervenim în apărarea personalităţilor din comunitate.

Dezavuăm public gestul incalificabil pe care şi l-a permis fostul primar al oraşului şi considerăm că nu există niciun argument care să poată scuza gravul său derapaj de la normele de civilitate specifice Timişoarei.