4 decembrie 2021

Universitatea din Bucureşti, partener al învăţământului preuniversitar

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea din Bucureşti reconfirmă implicarea permanentă în sprijinirea elevilor şi a profesorilor din învăţământul preuniversitar, atât în ceea ce priveşte politicile de incluziune educaţională, cât şi în cele de susţinere a excelenţei prin programe de intervenţie dedicate, prin pregătirea loturilor de elevi care au participat la olimpiadele internaţionale şi prin organizarea acestor competiţii.

Astfel, Universitatea din Bucureşti a asumat un rol activ în pregătirea echipelor de elevi care au reprezentat România în anul 2021 la Olimpiada Internaţională de Matematică, Olimpiada Internaţională de Fizică, Olimpiada Internaţională de Lingvistică şi Olimpiada Internaţională de Chimie.

Deşi restricţiile impuse de pandemie au generat dificultăţi suplimentare, determinând modificarea condiţiilor de desfăşurare a acestor competiţii internaţionale, anul 2021 a adus deja echipelor româneşti succese notabile, datorate atât efortului continuu pe care l-au depus elevii implicaţi, cât şi dedicării de care au dat dovadă profesorii care i-au pregătit.

La Olimpiada Internaţională de Matematică (OIM), desfăşurată în perioada 14-24 iulie 2021, România a obţinut trei medalii de argint – Andrei Moldovan, Diana Tolu şi David-Andrei Anghel, toţi de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, două medalii de bronz – Radu Lecoiu de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, şi Andrei Chiriţă, de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti, precum şi o menţiune de onoare – Radu Dragomirescu, de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti.

La această ediţie, a 62-a, care a reunit 619 elevi din 107 ţări şi a fost organizată virtual la Sankt-Petersburg, Rusia, România a ocupat locul 27 în clasamentul pe ţări. Echipa României de anul acesta este una dintre cele mai tinere din istoria participărilor ţării noastre, toţi fiind debutanţi la Olimpiada Internaţională de Matematică.

În România, olimpiada a fost organizată de Societatea de Ştiinţe Matematice cu sprijinul Facultăţii de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti. Astfel, delegaţia României a fost coordonată de conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe de la Facultatea de Matematică şi Informatică a UB (leader), lect. univ. dr. Mihai Chiş de la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii de Vest din Timişoara (deputy leader), Lucian Ţurea, de la Facultatea de Matematică şi Informatică a UB (observator) şi de Marius Perianu, de la Colegiul Naţional Ion Minulescu din Slatina (observator). Prof. univ. dr. Radu Gologan, Preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, a fost desemnat reprezentantul la Bucureşti de către Consiliul de Conducere al Olimpiadei Internaţionale de Matematică.

La Olimpiada Internaţională de Fizică (IPhO), desfăşurată în perioada 17-24 iulie 2021 în Lituania, cu participarea a 76 de ţări, echipa României a obţinut nu mai puţin de trei medalii de aur – Vlad-Ştefan Oros (Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timişoara), Tudor-Gabriel Mocioi (Colegiul Naţional „Tudor Vianu” din Bucureşti) şi George Cristian Ardeleanu (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), şi două medalii de argint – Antonia-Alma Ghiţă (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi Ştefan Ştefănescu (Colegiul Naţional „Dimitrie Cantemir” din Oneşti).

Ca în fiecare an, şi în 2021 echipa României la IPhO a fost pregătită de prof. dr. Delia Davidescu, cadru didactic la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, şi de conf. univ. dr. Adrian Dafinei, cadru didactic la Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti şi membru în Advisory Committee pentru Olimpiada Internaţională de Fizică. Şi în 2021 lotul României s-a pregătit în spaţiile Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti şi în laboratoarele Facultăţii de Fizică a UB.
Şi la Olimpiada Internaţională de Lingvistică (IOL), desfăşurată în perioada 19-23 iulie 2021, la Ventspils, în Letonia, într-un format hibrid (online şi faţă în faţă), echipa României a obţinut rezultate remarcabile: o medalie de aur pentru elevul Mihai Alexandru Bratu (Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu) şi două medalii de bronz pentru elevele Bianca Crişan (Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Cluj-Napoca) şi Nicoleta Dobrică (Colegiul Naţional „Sf. Sava”, Bucureşti). Totodată, lotul de tineri care a reprezentat România în cadrul acestei competiţii internaţionale, la care au participat 34 de ţări şi 54 de echipe, a obţinut menţiune la proba pe echipe.

Ca în fiecare an, echipa care s-a implicat în organizarea şi pregătirea elevilor pentru IOL a fost formată din cadre didactice de la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti: asist. univ. dr. Valentina Cojocaru şi asist. univ. dr. Roxana Magdalena Preda (Dincă), dar şi din foşti elevi olimpici care acum sunt doctoranzi la universităţi din ţară şi din străinătate: Paul Helmer, Dan Mirea şi Vlad Neacşu.

Totodată, Universitatea din Bucureşti a fost organizator principal al ediţiei din 2021 a Olimpiadei de Chimie, o iniţiativă comună a UB şi a comunităţii profesorilor de chimie din învăţământul preuniversitar şi universitar care urmăreşte să dezvolte gândirea ştiinţifică şi să promoveze importanţa ştiinţelor în formarea gândirii critice la elevi.

Primii patru elevi clasaţi în cadrul acestei competiţii, desfăşurată în perioada 4-17 aprilie 2021, au ocazia să reprezinte România în cadrul Olimpiadei Internaţionale de Chimie 2021 (IChO 2021), organizată anul acesta de Japonia în format online.

Miercuri, 28 iulie 2021, Universitatea din Bucureşti va găzdui proba teoretică a olimpiadei, în Amfiteatrul „Grigore Moisil” al Rectoratului UB.

Lotul care reprezintă România la această competiţie, ajunsă la a 53-a ediţie, este alcătuit din următorii elevi: Mircea-Raul Bodrogean şi Alexandru Cătălin Dianu, ambii de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, Ştefan Dimitriu, de la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov, şi Tudor Lile, de la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad. Coordonator al echipei de cadre didactice care a pregătit lotul românesc este acad. Marius Andruh, care a deţinut şi rolul de preşedinte al Comisiei Olimpiadei de Chimie 2021.

Proba se va desfăşura în condiţii speciale de securitate, impuse de regulamentul competiţiei internaţionale.

Universitatea din Bucureşti poate oferi oportunităţi de imagine pentru jurnaliştii interesaţi să prezinte publicului larg modalitatea de desfăşurare a unei olimpiade internaţionale în sistem online, cu intervenţii din partea elevilor români din lotul naţional de chimie şi cu profesorii implicaţi.

Sprijinul constant pe care Universitatea din Bucureşti îl acordă iniţiativelor care susţin excelenţa în mediul preuniversitar este menit să contribuie la întărirea educaţiei ştiinţifice în şcoală, la crearea şi consolidarea de punţi între mediul universitar şi cel preuniversitar, pentru dezvoltarea unui sistem naţional de educaţie de calitate, incluziv şi capabil să ofere oportunităţi de educaţie şi dezvoltare potrivit nevoilor fiecăruia dintre noi.