26 octombrie 2021

Universitatea Ovidius din Constanţa este partener instituţional într-un proiect european

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea Ovidius din Constanţa este partener instituţional într-un proiect european pentru dezvoltarea yachtingului costier de croazieră la Marea Neagră

Universitatea Ovidius din Constanţa (UOC) a aprobat participarea instituţiei la proiectul „Transport maritim costier durabil la Marea Neagră – Black Sea Cruise – Sustainable small – scale cruising/yachting”, contract ENI 2020/421-957, cofinanţat din fonduri europene, informează prof. univ. dr. ing. Eden Mamut, responsabil pentru implementare.

Potrivit sursei citate, proiectul „Transport maritim costier durabil la Marea Neagră-Black Sea Cruise-Sustainable small-scale cruising/yachting” are o perioadă de implementare de 15 luni, şi un buget total de 81.127,40 euro asigurat prin programul de asistenţă al Uniunii Europene pentru Organizaţia Cooperări Economice la Marea Neagră: BSEC PERMIS-Support to the Implementation of the Eastern Partnership Multilateral Dimension and the Implementation of the Northern Dimension and the Black Sea Synergy.

Proiectul este coordonat de Centrul Internaţional pentru Studii la Marea Neagră (ICBSS), în cooperare cu opt parteneri locali şi regionali precum: Universitatea Ovidius din Constanţa, Universitatea Tehnică Karadeniz, Universitatea Libera din Burgas, Universitatea de Stat din Soci, Academia Maritimă din Odessa, Academia Maritimă de Stat din Batumi, SML – Strategies Mer et Littoral – o firmă de consultanţă din Franţa şi CLIMAZUL, o firmă specializată în derularea de proiecte europene din Grecia.

„Specialişti şi cercetători din România, Turcia, Bulgaria, Federaţia Rusă, Ucraina şi Georgia vor identifica soluţii pentru armonizarea cadrului legislativ şi a capacităţilor operaţionale, din statele riverane, în transportul maritim costier pentru utilizarea navelor de croazieră cu dimensiuni mai mici de 100 m, yahturi şi alte ambarcaţiuni din această clasă, prin cooperare transfrontalieră între partenerii proiectului, pentru a valorifica potenţialul de creştere al sectorului de turism de croazieră în bazinul Mării Negre”, a precizat prof. univ. dr. ing. Eden Mamut, responsabil pentru implementare din partea UOC.

În urma implementării proiectului va putea fi evaluată situaţia din fiecare ţară urmând a se identifica barierele şi factorii care împiedică dezvoltarea acestui segment specific al turismului nautic, yachtingul de croazieră urmând a se elabora analize comparativ folosindu-se ca baze de referinţe modele de succes din ţările mediteraneene.

În context, proiectul îşi propune să asigure un dialog structurat cu un grup ţintă de părţi interesate la nivel local şi regional pentru a explora oportunităţi de afaceri concrete în regiune şi pentru a identifica căile de finanţare şi a sprijini acţiunile pentru promovarea unor astfel de modele.