27 iunie 2022

Universitatea Ovidius din Constanţa: Simbolistica şi istoria crucii comemorative a eroilor români din Primul Război Mondial

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea Ovidius din Constanţa (UOC), prin Facultatea de Teologie, în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale şi Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare organizează vineri, 17 iunie a.c., un atelier multidisciplinar pe teme de istorie, semnificaţie, arhitectură, protecţia monumentelor împotriva vandalismului, turism şi protecţia mediului, în cadrul măsurilor de promovare şi informare cu privire la simbolistica şi istoria Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial, de pe Masivul Caraiman.

Conform programului, manifestarea va avea loc în Sala Senatului din Campusul universitar – Corp A (Aleea Universităţii, nr.1), de la ora 11.00.

„Prin participarea la acest eveniment, Universitatea Ovidius din Constanţa se alătură autorităţilor statului român în demersurile de reglementare a protecţiei monumentelor, în conformitate cu standardele europene şi susţine atât menţinerea armoniei şi echilibrului în dezvoltarea regională şi naţională, cât şi conservarea specificului şi istoriei în diversitatea lor”, precizează conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu, rectorul UOC.

„Marcarea evenimentelor istorice importante din istoria României a reprezentant o preocupare constantă a activităţii Fundaţiei Colegiului Naţional de Apărare. Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial este un simbol relevant pentru evocarea înaintaşilor noştri, constituind totodată un reper important pe harta turistică a României, subliniază conf. univ. dr. Cristian Petcu, preşedintele Fundaţiei Colegiului Naţional de Apărare.

Totodată, sâmbătă, 18 iunie a.c., în colaborare cu Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Constanţa la sediul Muzeului Naţional al Marinei Române, se va desfăşura un atelier despre simbolistica monumentului istoric, a gravităţii fenomenului de vandalism asupra obiectivelor cultural-istorice şi a importanţei protecţiei mediului.

Cu această ocazie, va fi lansat un concurs deschis publicului larg pentru elaborarea planului de marketing şi promovare a monumentului, pe termen mediu şi lung, la care pot participa studenţi ai facultăţilor de istorie, teologie, turism, geografie, marketing sau specializări similare.

Lucrările pot fi transmise până sâmbătă, 10 septembrie a.c., la adresa de email finantare_externa@mapn.ro, acestea urmând a fi prezentate miercuri, 14 septembrie a.c., în cadrul unui atelier organizat cu ocazia desfăşurării ceremonialului de la amplasamentul monumentului „Crucea Caraiman” de Ziua Înălţării Sfintei Cruci.

Biroul de presă al Universităţii Ovidius din Constanţa

Sursa foto Universitatea Ovidius din Constanţa