29 septembrie 2022

Universitatea Ovidius din Constanţa: Stagiu de pregătire profesională a planificării teritoriale

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole (FSNSA) din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa (UOC), în colaborare cu Sucursala Constanţa a Asociaţiei Profesionale a Urbaniştilor din România (APUR), organizează, în perioada 27.06.2022 – 01.07.2022, un stagiu de pregătire profesională în domeniul planificării teritoriale, informează şef lucrări dr. Marian Tudor.

Potrivit sursei citate tema principală a stagiului, dezvoltarea durabilă a teritoriului metropolitan Constanţa, se adresează studenţilor de la specializările Geografie, Geografia Turismului şi masteranzilor de la programul Geografie Aplicată şi Evaluarea Resurselor Turistice.

„Zona Metropolitană Constanţa (ZMC) este un spaţiu dinamic, care a înregistrat o dezvoltare rapidă, mai ales în ultimul deceniu, în contextul atractivităţii ridicate a spaţiului şi mediului, iar extinderea necontrolată a suprafeţelor construite, concomitent cu reducerea spaţiilor verzi în absenţa unor obiective de dezvoltare durabilă, au dus la reducerea calităţii vieţii comunităţilor locale. Sunt aspecte ce se reflectă negativ şi asupra turismului în zona de litoral”, precizează şef lucrări dr. Marian Tudor.

Stagiul urmăreşte susţinerea caracterului interdisciplinar al activităţilor de amenajare a teritoriului şi urbanism, consolidarea statutului specialiştilor din domeniu, creşterea contribuţiei absolvenţilor geografi ai UOC la gestionarea problemelor de dezvoltare teritorială ale comunităţilor locale la nivel regional şi evidenţierea unor noi direcţii şi oportunităţi de angajare pentru absolvenţii geografi.

„Geografii sunt una dintre categoriile de specialişti implicată în elaborarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism, alături de urbanişti, arhitecţi, ingineri de reţele edilitare, geologi şi alte profesii”, apreciază, în context, arhitectul Ionică Bucur, preşedintele APUR Constanţa, coordonator al stagiului de pregătire alături de şef lucrări dr. Mirela Paraschiv, de la UOC.

Participanţii beneficiază de cursuri teoretice interactive pe tema zonelor metropolitane, cu evidenţierea metodelor şi instrumentelor de analiză utilizate în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului. Totodată, stagiul include exerciţii şi aplicaţii analitice de grup pentru identificarea disfuncţionalităţilor teritoriale şi a direcţiilor de dezvoltare teritorială durabilă pentru Zona Metropolitană Constanţa.

Biroul de presă al Universităţii Ovidius din Constanţa

Sursa foto Fcaebook Universitatea Ovidius din Constanţa