3 iulie 2022

Universitatea Paris Lodron din Salzburg (PLUS) se alătură alianţei de universităţi europene CIVIS

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ghidată de dorinţa de a crea un singur campus inter-universitar în care studenţii şi cadrele didactice să poată studia, preda şi cerceta ca acasă, CIVIS – Universitatea Civică Europeană este o Alianţa Universitară Europeană inovatoare.

Toate activităţile noastre sunt inspirate de grija faţă de angajamentul civic şi de crearea unei Universităţi ancorate în comunitatea locală şi globală: Alianţa CIVIS este deschisă noilor universităţi membre care împărtăşesc valorile şi viziunea noastră cu privire la învăţământul superior. Pe această cale, suntem încântaţi să anunţăm că Universitatea Paris Lodron din Salzburg (PLUS) va fi al zecelea membru al Alianţei noastre şi prima universitate austriacă din familia noastră europeană.

Decizia Consiliului rectorilor şi preşedinţilor CIVIS (CIVIS Board of Rectors and Presidents) de a primi în rândurile universităţilor membre CIVIS Universitatea Paris Lodron din Salzburg a fost unanimă, fiind adoptată în cadrul ultimei reuniuni CIVIS, care a avut loc la Universitatea Autonomă din Madrid. Decizia aşteaptă aprobarea deplină a Comisiei Europene, care finanţează CIVIS prin intermediul programului Erasmus+.

Cadrele didactice şi personalul administrativ din cadrul Universităţii Paris Lodron din Salzburg lucrează la pregătirea integrării universităţii în Alianţă, inclusiv prin participarea la dezvoltarea unei viziuni strategice pentru CIVIS după actuala rundă de finanţare. Pentru studenţii şi cadrele universitare din PLUS, aderarea la CIVIS va oferi oportunităţi în ceea ce priveşte mobilitatea, co-crearea de programe educaţionale şi un proiect practic de implicare civică.

Universitatea Paris Lodron din Salzburg va aduce pentru CIVIS expertiză – printre altele – în digital humanities, ştiinţele vieţii şi reţele internaţionale. De asemenea, PLUS va reprezenta, pentru CIVIS, a doua universitate membră din Europa de limbă germană.

Cu aproape 18.000 de studenţi şi aproximativ 2.900 de angajaţi, Universitatea Paris Lodron din Salzburg este cea mai mare instituţie de învăţământ din Salzburg şi un loc esenţial de întâlnire pentru profesori şi studenţi, mediul academic şi publicul larg. Primind la înfiinţare, în 1622, numele fondatorului, prinţul arhiepiscop Paris Lodron, PLUS a devenit, de la reînfiinţarea sa din 1962, o universitate modernă activă în educaţie şi cercetare cu (în curând) şase facultăţi.

Studenţii Universităţii Paris Lodron din Salzburg pot alege din 30 de domenii diferite de studiu predate în clădiri emblematice din Salzburgul vechi. Nu în ultimul rând, PLUS oferă studenţilor şi un campus universitar modern alcătuit din Freisaal – Facultatea de Ştiinţe Naturale şi Unipark Nonnta. Totodată, Universitatea Paris Lodron din Salzburg deţine o serie de locaţii în Itzling şi Rif, precum şi în Linz, Krems şi Viena.

După decizia de a primi Universitatea Paris Lodron din Salzburg în CIVIS, Amaya Mendikoetxa, rectorul Universităţii Autonome din Madrid a declarat: „Suntem încântaţi să urăm bun-venit în CIVIS Universităţii Paris Lodron din Salzburg, o instituţie cu o puternică tradiţie de predare bazată pe cercetare, cu care universităţile CIVIS împărtăşesc principii esenţiale, de excelenţă academică, durabilitate şi implicare activă în mediul nostru social, cultural şi economic”.

La rândul său, prof. dr. dr. h.c. Hendrik Lehnert, rectorul Universităţii Paris Lodron din Salzburg, a remarcat faptul că „Universitatea Paris Lodron din Salzburg este încântată de perspectiva de a lucra împreună cu ceilalţi membri ai consorţiului CIVIS şi de a contribui la soluţionarea marilor provocări societale abordate de CIVIS”.

Nu în ultimul rând, profesorul Marian Preda, Rectorul Universităţii din Bucureşti, salută integrarea Universităţii Paris Lodron din Salzburg în alianţa universităţilor CIVIS, considerând că „în acest fel, consorţiul a câştigat o comunitate academică puternică şi diversă. Viitorul CIVIS stă în dezvoltarea de proiecte comune şi de întărirea colaborării inter-universitare. Ultimul an a fost unul extrem de important în dezvoltarea alianţei noastre, prin multiple proiecte academice şi de cercetare, prin iniţiative de inovare pedagogică, prin implicare civică, iar integrarea Universităţii Paris Lodron din Salzburg, ca şi a Universităţii din Glasgow – noii noştri parteneri – întăresc, prin buna reputaţie ştiinţifică şi diversitatea comunităţilor academice, alianţa CIVIS.”

Universitatea din Bucureşti urează noilor colegi un călduros herzlich willkommen! (bun venit!)

CIVIS, o Universitate Civică Europeană

Universitatea Civică Europeană CIVIS este o alianţă academică europeană ce reuneşte nouă dintre cele mai importante şi reputate universităţi din Europa: Aix-Marseille Universite (Franţa), National and Kapodistrian University of Athens (Grecia), Universitatea din Bucureşti (România), Universite Libre de Bruxelles (Belgia), Universidad Autanoma de Madrid (Spania), Sapienza UniversitĂ di Roma (Italia), Stockholm University (Suedia), Eberhard Karls Universitat Tubingen (Germania) şi University of Glasgow (Marea Britanie). Selectată de Comisia Europeană între cele 17 universităţi-pilot europene, CIVIS aduce laolaltă o comunitate cu peste 450.000 studenţi şi 65.000 de angajaţi, dintre care 30.000 sunt cadre didactice şi cercetători.

Mai multe informaţii despre CIVIS pot fi accesate atât pe site-ul oficial, www.civis.eu, cât şi pe pagina dedicată de pe site-ul Universităţii din Bucureşti.