Publicat: 14 Mai, 2018 - 14:14

În perioada 10-12 mai 2018 a avut loc, la Universitatea Politehnica din Bucureşti, Concursul Naţional Studenţesc de Matematică "Traian Lalescu", dedicat studenţilor din anii I şi II. La această ediţie au participat 83 de studenţi din 13 universităţi din ţară. Echipa Universităţii Politehnica din Bucureşti a obţinut 3 premii I, un premiu II, 3 premii III şi 6 menţiuni şi totodată, cel mai mare punctaj din competiţie.

Dincolo de a fi o competiţie naţională care reuneşte cei mai buni studenţi cu aptitudini la disciplinele matematice, acest eveniment se doreşte a fi şi un eveniment social, educaţional, cultural, cu impact în formarea şi educarea tinerei generaţii, un bun prilej de a realiza schimburi de experienţă şi a stabili parteneriate în vederea unor viitoare colaborări.

Concursul are o îndelungată tradiţie în învăţământul românesc, fiind organizat pentru întâia oară în 1962. Din anul 2008, beneficiind şi de sprijinul Fundaţiei "Traian Lalescu", concursul se desfăşoară atât la nivel local cât şi la nivel naţional, reunind anual studenţi ai universităţilor de profil tehnic, precum şi ai facultăţilor de matematică şi informatică din întreaga ţară. 

În ultimii ani, gazdele fazei naţionale ale Concursului "Traian Lalescu" au fost: Universitatea "Politehnica" din Bucureşti (2008 şi 2009), Universitatea "Gheorghe Asachi" din Iaşi (2010), Universitatea Maritimă din Constanţa (2011, 2012 şi 2017), Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba-Iulia (2013), Universitatea de Vest din Timişoara (2014), Universitatea "Transilvania" din Braşov (2015) şi Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu (2016).

La această ediţie 2018 au participat 83 de studenţi din 13 universităţi. Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti, Academia Tehnica Militara din Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iaşi, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Universitatea Maritimă din Constanţa, Universitatea "Ovidius" din Constanţa, Academia Navala " Mircea cel Bătrân" din Constanţa, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Politehnica Timişoara.

"În cel de-al 200-lea an al Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti, comunitatea noastră academică se implică mai mult ca niciodată în creşterea performanţelor academice ale studenţilor noştri. O primă dovadă a acestei implicări este şi faptul că la ediţia din acest an a Concursului Naţional de Matematică pentru studenţi, "Traian Lalescu", echipa studenţilor noştri s-a clasat pe locul I pe universităţi obţinând cel mai mare punctaj din competiţie (3 premii I, un premiu II, 3 premii III şi 6 menţiuni" a declarat directorul de comunicare al UPB, Cornel Chira.

Deschiderea oficială a evenimentului la care au participat reprezentanţi ai conducerii universităţii gazdă, Ministerului Educaţiei Naţionale, precum şi doamna Smaranda Lalescu, Preşedintele Fundaţiei Traian Lalescu, a avut loc în Amfiteatrul "Radu Voinea" şi a fost urmată de un moment muzical oferit de cvartetul Kamerart al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi apoi de dezvelirea bustului matematicianului şi inginerului Traian Lalescu, în holul Facultăţii de Ştiinţe Aplicate.

Rezultatele studenţilor UPB

Echipa Universităţii Politehnica din Bucureşti a obţinut 3 premii I, un premiu II, 3 premii III şi 6 menţiuni, după cum urmează:

Secţiunea B (anul I, profil electric)

Premiul I - Bărăscu Cosmin Ionuţ, anul I, Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei

Premiul al III-lea - Zaman Ioana-Raluca, anul I, Facultatea de Automatică şi Calculatoare

Menţiune - Năstăsescu George Silviu, anul I, Facultatea de Automatică şi Calculatoare

Menţiune - Unsalan Melisa, anul I, Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei

Secţiunea C (anul I, profil neelectric)

Premiul I - Ciobotia Raluca Ioana, anul I, Facultatea de Inginerie Aerospaţială

Premiul al II-lea - Durbaca Vlad Andrei, anul I, Facultatea de Inginerie Mecanică şi Mecatronică

Menţiune - Ana Mariana Adriana, anul I, Facultatea de Inginerie Mecanică şi Mecatronică

Menţiune - Stoica Iulian, anul I, Facultatea de Inginerie Mecanică şi Mecatronică

Menţiune - Bozdog Maria-Mira, anul I, Facultatea de Inginerie Aerospaţială

Secţiunea D (anii I şi II, profil electric)

Premiul al III-lea - Antonescu Raluca, anul I, Facultatea de Automatică şi Calculatoare

Secţiunea E (anul II, profil neelectric)

Premiul I - Bratei Alexandru Adrian, anul II, Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor

Premiul al III-lea - Popa Gabriel, anul II, Facultatea de Transporturi

Menţiune - Zelinschi Ana Gabriela, anul II, Facultatea de Ştiinţe Aplicate.