7 decembrie 2021

Universitatea Politehnica Timişoara a devenit membră a Reţelei universităţilor din oraşele capitală culturală europeană

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Implicarea Universităţii Politehnica Timişoara în susţinerea proiectului „TM2023 – Capitală Europeană a Culturii” se extinde printr-o iniţiativă unică la nivel de oraş, menită să mijlocească noi colaborări, să constituie o sursă de bune practici şi să adauge acţiunilor desfăşurate dimensiunea ştiinţifică, specifică universităţii. În acest sens, Universitatea Politehnica Timişoara a devenit membră a Reţelei Universităţilor din oraşele capitală culturală europeană (University Network of the European Capitals of Culture – UNeECC), fondată în 2006 la Pecs, Ungaria.

Crearea UNeECC a pornit de la ideea că ar fi util ca universităţile şi instituţiile de învăţământ superior cu sediul în Capitale europene ale culturii să folosească această instituţie europeană binecunoscută şi prestigioasă pentru a stimula noi forme de colaborare instituţională academică.

Reţeaua are ca obiective principale: asigurarea recunoaşterii rolului şi contribuţiei universităţilor la succesul oraşelor care au câştigat titlul de „Capitală culturală europeană”, oferirea universităţilor membre posibilitatea unei participări continue şi depline la mişcarea „Capitalei culturale europene”, încurajarea cooperării interuniversitare, dezvoltarea şi remodelarea poziţiei regionale a universităţilor şi crearea de noi activităţi de colaborare între oraşe şi universităţi.

„Obţinerea statutului de membru al Reţelei universităţilor din oraşele capitală culturală europeană este în acord şi cu strategia de dezvoltarea a Alianţei Timişoara Universitară, pe care mi-am asumat-o la preluarea mandatului de preşedinte ATU”, a menţionat rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan.

„Înţeleg că Universitatea Politehnica Timişoara intenţionează în mod clar să contribuie la evenimentele culturale din 2023 şi, ca atare, să îşi asume o responsabilitate clară în dezvoltarea durabilă a regiunii.”, a transmis Flora Carrijn, preşedintele UNeECC şi profesor la Universitatea Catolică din Leuven, Belgia.