27 iunie 2022

Universitatea Politehnica Timişoara – cea mai bună alegere pentru admiterea 2022?

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pentru elevii de liceu care acum termină clasa a XII-a urmează o serie de etape care le vor influenţa în măsură decisivă cariera şi viitorul. Primul mare hop pe care îl au de trecut este examenul de bacalaureat, apoi alegerea oraşului în care îşi vor petrece următorii ani din viaţă, a universităţii ce le va fi stâlpul educaţiei profesionale, dar şi a specializării ce le va îndruma primii paşi în cariera dorită.

Este Universitatea Politehnica Timişoara cea mai bună alegere pentru o carieră de succes?

Vă supunem atenţiei câteva argumente pentru a lua decizia potrivită.

Pe plan mondial, naţional, regional şi local este o nevoie acută de ingineri, nu doar în IT, ci în toate domeniile, alături de specializări adiacente, cum sunt managementul, arhitectura sau comunicarea. La ora actuală, aproximativ 30% dintre studenţii UPT sunt timişoreni, restul de 70% provin din alte zone ale ţării, iar majoritatea rămân în Timişoara după absolvire. Rămân pentru că oraşul, cel mai industrializat din ţară şi cu cel mai mare potenţial de dezvoltare viitoare, le oferă perspectiva unei cariere de viitor. Acest lucru este confirmat şi statisticile oficiale realizate de UPT şi ITM care arată că peste 90% dintre absolvenţi îşi găsesc un job în specializarea pe care au urmat-o, de multe ori încă din perioada studiilor.

Rata mare de angajabilitate a absolvenţilor are legătură şi cu relaţia dezvoltată de Universitatea Politehnica Timişoara cu marile companii din regiune, majoritatea reprezentate şi în Comitetul Director al UPT, ceea ce asigură oportunităţi foarte bune de practică, laboratoare dotate la cele mai înalte standarde, sprijin în derularea de proiecte şi ulterior, după absolvire, un job potrivit specializării.

În ceea ce priveşte dotările, Universitatea Politehnica Timişoara dispune de o bază materială de invidiat, ce cuprinde cămine modernizate ce asigură cazarea tuturor solicitanţilor proprii, patru baze sportive (cu bazin de înot, terenuri de tenis, fotbal, baschet, handbal, săli de forţă etc., toate puse gratuit la dispoziţia studenţilor), cea mai modernă bibliotecă universitară, 4 unităţi de servire a mesei, laboratoare, amfiteatre, săli de curs şi de seminar, ateliere, majoritatea modernizate, televiziune proprie, un campus virtual, centru cultural, muzeu etc.

În ceea ce priveşte viaţa studenţească, ligile prezente în fiecare facultate sunt deosebit de active şi derulează nenumărate proiecte şi activităţi în toate domeniile de interes, iar prin programele internaţionale studenţii pot beneficia de burse de studiu sau stagii de practică în universităţi din toată lumea.

Nu în ultimul rând, Universitatea Politehnica Timişoara sprijină antreprenoriatul. În ultimul an, UPT a dezvoltat două proiecte prin care studenţii au beneficiat de finanţări de până la 200.000 de euro pentru ideile lor de afaceri. Preocuparea Universităţii Politehnica de a atrage noi finanţări este permanentă pentru că studenţii din domeniile tehnice pot veni cu idei care să aducă valoare în piaţă, însă au nevoie de un imbold pentru a face primii paşi în antreprenoriat.

Referitor la admitere, în fiecare an sunt organizate cursuri gratuite de pregătire, utile atât pentru bacalaureat, cât şi pentru înscrierea în învăţământul superior. De asemenea, Politehnica timişoreană a introdus, în premieră, admiterea pe bază de portofoliu de realizări, astfel încât cei care au rezultate deosebite într-un domeniu să-şi poată urma pasiunea. Iar pentru cei care consideră că nu au acumulat, în perioada liceului, suficiente cunoştinţe, se organizează, începând cu anul I de studii, cursuri suplimentare de pregătire pentru completarea acestora. Iar pentru că UPT a încurajat mereu performanţa, se acordă cele mai mari burse, atât din fonduri provenite de la buget, cât şi din venituri proprii.

În vederea admiterii sunt disponibile locuri speciale alocate pentru anumite categorii: pentru elevii olimpici, candidaţi proveniţi din licee din mediul rural, candidaţi de etnie romă, candidaţi proveniţi din sistemul de protecţie socială, români de pretutindeni, persoane cu cerinţe educaţionale speciale/dizabilităţi, sportivi de performanţă, locuri alocate la solicitarea SRI.

Pentru admiterea în anul universitar 2022/2023 la Universitatea Politehnica Timişoara se organizează concurs cu probe de verificare a cunoştinţelor la Facultatea de Automatică şi Calculatoare (cu excepţia specializării Informatică) şi la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism, pentru restul facultăţilor organizându-se concurs de dosare.

Mai multe informaţii despre admiterea la Universitatea Politehnica Timişoara se pot obţine de pe site-ul propriu (http://www.upt.ro/), în secţiunea dedicată admiterii.

Lucian Ronkov
Departament Comunicare şi Imagine

Sursa foto Universitatea Politehnica Timişoara