20 mai 2022

Universitatea Politehnica Timisoara este pregatită să integreze elevii care au renunţat să studieze în străinătate

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea Politehnica Timisoara este pregatită să integreze elevii care au renunţat să studieze în străinătate: pot fi admişi pe baza unui CV educaţional, au siguranţa unor joburi bine plătite şi se pot implica în proiecte de cercetare

Florin Drăgan, rector Universitatea Politehnica Timişoara: „Din discuţiile purtate cu directorii liceelor de elită din vestul ţării rezultă că numărul elevilor care vor să meargă la studii universitare în străinătate este în scădere. Putem vorbi de două motive: pe de-o parte pandemia de coronavirus i-a făcut să se reorienteze către o universitate din România, pe de altă parte Brexitul a îngreunat accesul la împrumuturile guvernamentale”.

Datele UNESCO arată că aproximativ 40.000 de studenţi români învaţă la universităţi din străinătate. Un sfert dintre ei sunt înmatriculaţi la universităţile din Marea Britanie, ţară care şi-a schimbat politica de acordare a împrumuturilor către tineri, după ieşirea din Uniunea Europeană. Această situaţie, dar şi faptul că există temeri din partea tinerilor de a pleca în străinătate, din cauza pandemiei de coronavirus, a dus la o scădere a interesului elevilor de clasa XII-a pentru universităţile din străinătate.

Universitatea Politehnica Timişoara a creat în ultima vreme mai multe programe pentru a-i atrage pe elevii cu rezultate deosebite. În general cei care îşi doresc să studieze în străinătate sunt tinerii cu performanţe, care au participat la diverse concursuri şi au spirit inovator. De altfel, ei sunt tineri pe care orice instituţie de învăţământ îi doreşte aşa că pot fi admişi la Universitatea Politehnica Timişoara pe baza unui CV educaţional la specializările din zona IT sau la Facultatea de Arhitectură.

„Acest model de admitere bazat pe CV educaţional este o evaluare pe întreg parcursul celor patru ani de liceu. Noi analizăm competiţiile la care se înscrie tânărul, precum şi rezultatele pe care le are individual sau în echipă cu alţi colegi. Examinarea clasică, la o singură disciplină, îţi evaluează cunoştinţele la un moment din timp în care poţi fi într-o formă mai bună sau mai rea. În schimb, evaluarea bazată pe CV educaţional surprinde un parcurs mai lung, bazat pe cunoştinţele aplicate ale tânărului. Este al doilea an în care avem această metodă alternativă de admitere, iar anul trecut am avut inclusiv candidaţi din Bucureşti, cu un parcurs foarte bun pe perioada liceului. Astfel, tinerii evită un examen de admitere şi ajung la specializarea dorită” susţine Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.

Siguranţa unui job bine plătit şi o programă adaptată cerinţelor din piaţa muncii

Piaţa muncii din România cere foarte mulţi ingineri, în toate domeniile, iar salariile sunt bune chiar chiar şi pentru angajaţii entry-level. Universitatea Politehnica Timişoara are o strânsă legătură cu marile companii din vestul ţării, astfel că mulţi studenţi sunt angajaţi în domeniile pe care le studiază încă din anul trei de facultate. Spre exemplu, un studiu privind accesul absolvenţilor UPT în piaţa muncii arată că domeniile IT şi construcţii au o rată de angajabilitate care ajunge până la 89%. De altfel, Politehnica oferă programe de studiu şi materii adaptate cerinţelor din piaţa muncii.

„Absolvenţii de liceu care nu îşi doresc să devină ingineri au ca alternative Facultatea de Arhitectură sau Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării. La aceasta din urmă, fiind o facultate mai nouă, corpul profesoral este unul tânăr. Profesorii predau materii care se intersectează cu ingineria şi managementul, iar acest lucru face ca studenţii de la Comunicare şi Relaţii Publice să dezvolte abilităţi într-o zonă mai aplicată, dedicată businessului şi inovării. Piaţa are nevoie de specialişti cu competenţe în comunicare ştiinţifică sau în zona ingineriei”, a declarat Florin Drăgan, rector Universitatea Politehnica Timişoara.

Politehnica următorilor ani se bazează pe cercetare şi antreprenoriat

Pentru a înţelege mai bine de ce absolvenţii de liceu merg să studieze în străinătate, reprezentanţii Universităţii Politehnica Timişoara au discutat cu studenţi care sunt deja înmatriculaţi la facultăţi din vestul Europei. Cel mai important motiv pentru care au ales să părăsească ţara a fost faptul că în ţări precum Marea Britanie, Germania sau Olanda, universităţile pun accent pe cercetare.

În prezent, Universitatea Politehnica Timişoara derulează proiecte de cercetare atât prin fonduri europene, cât şi în parteneriat cu marile companii din piaţă.

„Putem spune că în următoarea decadă vom încerca să dezvoltăm la maximum partea de cercetare. Noi chiar suntem incluşi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), cu un proiect pe zona de microelectonică prin care vom încerca să dezvoltăm microcipuri în România. De asemenea, dorim să construim împreună cu companiile un centru de cercetare pe zona de inteligenţă artificială şi sisteme inteligente. Ne propunem să atragem în astfel de proiecte nu doar absolvenţi ai politehnicii, şi ci din alte centre universitare”, susţine Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.

În plus, studenţii pot avea acces la finanţări de până la 100.000 de euro pentru propriile afaceri. UPT a obţinut punctaj maxim în proiectul guvernamental INNOTECH Student.