3 iulie 2022

Universitatea Politehnica Timişoara, locul 1 pe ţară în domeniul Calculatoare, Tehnologia informaţiei şi Informatică, în ranking-ul THE

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea Politehnica Timişoara se plasează pe primul loc în ţară în domeniul Computer Science în prestigiosul ranking Times Higher Education (THE) pentru anul 2022, dat publicităţii miercuri, 6 octombrie 2021, în Marea Britanie. UPT este plasată pe locurile 600 – 800 la nivel mondial, zonă în care mai este plasată Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca. Pe domeniul Inginerie, Politehnica Timişoreană se situează pe locul 2 în ţară şi pe locul 1 între universităţile tehnice, la egalitate cu Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, ambele fiind situate, la nivel mondial, pe locurile 801-1000.

Rectorul UPT, conf. univ. dr. Florin Drăgan, a subliniat că „această clasare a universităţii noastre pe primele locuri în ţară şi pe locuri fruntaşe la nivel mondial este o consecinţă a culturii performanţei, promovată mereu în UPT, dar şi a eforturilor depuse în ultima perioadă şi a deschiderii către cercetare, prin proiecte în zonele tehnologiei de vârf în care Politehnica are o expertiză temeinică, cum sunt inteligenţa artificială, microelectronică, securitatea cibernetică, cercetarea multidisciplinară în colaborare cu alte universităţi, ingineria fiind, în societatea de azi, fundamentul pentru majoritatea proiectelor de cercetare aplicată.”

Clasamentul britanic THE este unul dintre cele mai prestigioase şi comprehensive clasamente internaţionale ale universităţilor, sistemul de clasificare luând în analiză criterii complexe legate de predare, cercetare, relaţia cu mediul socio-economic şi internaţionalizare.

Astfel, pentru domeniile Computer Science şi Engineering, indicatorii luaţi în calcul sunt următorii: Învăţare-Predare (teaching) – 30%; Cercetare (volum, venituri şi reputaţie) – 30%; Citări (influenţa cercetării) – 27.5%; Vizibilitate internaţională (personal academic, studenţi, cercetare) – 7.5%; Venit din industrie (transfer tehnologic) – 5%.

Pentru evaluarea în vederea clasificării în domeniile Computer Science sau Engineering, o universitate trebuie să aibă minimum 500 de publicaţii în cei cinci ani anteriori colectării datelor în fiecare domeniu şi un număr minim de cadre universitare care au activitate în aceste domenii (Computer Science, cel puţin 1% dar nu mai puţin de 20 iar pentru Inginerie cel puţin 4% din total).