25 octombrie 2021

Universitatea Politehnica Timişoara vine cu noutăţi la admiterea 2021 la masterat

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea Politehnica Timişoara vine şi anul acesta cu noutăţi în ceea ce priveşte admiterea la masterat. După ce, în anii trecuţi, a lansat o serie de programe de studii în domenii noi, căutate pe piaţa muncii, cum sunt cele de Cloud Computing, Internet of Things, Cyber Security, Automotive etc., anul acesta UPT lansează studiile de masterat în domeniul Ingineria Datelor – iDATA.

Programul de studii universitare de master Ingineria Datelor este organizat de Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologii Informaţionale, iar misiunea acestuia este aceea de a produce specialişti înalt calificaţi, la nivel de master, cu abilităţi de cercetare-dezvoltare în domeniu.

Într-un raport al World Economic Forum din anul 2018 este argumentat faptul că, pentru perioada 2018-2022, patru factori vor domina creşterea economică: conexiunea Internet rapidă pe terminale mobile, inteligenţa artificială, adoptarea tehnologiilor Big Data şi tehnologiile Cloud Computing. Ultimii trei factori sunt în strânsă legătură cu Ingineria Datelor. În acelaşi raport este previzionată o creştere a cererii de specialişti ce pot ocupa funcţii de analist date (Data Analyst), inginer date (Data Scientist), specialist inteligenţă artificială, specialist în tehnologii Big Data, dezvoltatori software.

Plecând de la raportul World Economic Forum, putem avea în vedere o creştere a cererii de specialişti în Ingineria Datelor în următorii ani la nivel internaţional. Cum piaţa românească este deschisă şi are un cost cu forţa de muncă mai redus faţă de ţările vestice, tendinţa companiilor de outsourcing de a se extinde se va menţine şi în următoarea perioadă. De asemenea, la nivel naţional există o cerere considerabilă pe piaţa muncii pentru poziţiile precizate anterior.

Acest fapt este susţinut şi de companiile din zona de Vest a României. Din discuţiile cu aceste companii şi din analiza cererii de pe piaţa muncii se poate observa că necesarul de specialişti în Ingineria Datelor şi domenii conexe este unul în continuă creştere.

De altfel, principalele companii din Timişoara şi din regiune, care gestionează circa 100.000 de locuri de muncă, sunt reprezentate în Comitetul Director al Universităţii Politehnica Timişoara, un organism creat în premieră naţională, care consiliază conducerea UPT în adaptarea programelor de studii la piaţa muncii, asigură practica studenţilor şi ulterior, la absolvirea studiilor sau uneori chiar mai devreme, angajarea acestora.

La ultima şedinţă a Comitetului Director al UPT, printre subiectele discutate s-a aflat şi încurajarea tinerilor de a-şi continua studiile la nivel de masterat şi chiar de doctorat, ceea ce le-ar permite ocuparea unor joburi mai atractive, mai bine plătite, în condiţiile în care companiile investesc, la Timişoara, din ce în ce mai mult în cercetare-dezvoltare-inovare şi au nevoie de specialişti cu înaltă calificare.

Înscrierile la studii de masterat se pot face până în data de 21 iulie 2021. Detalii despre toate cele 61 de programe de studii de master ale Universităţii Politehnica Timişoara se găsesc pe site-ul instituţiei (www.upt.ro), în secţiunea dedicată admiterii.