27 iunie 2022

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava confirmă statutul de instituţie de top la nivel mondial

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ediţia 2023 a QS World University Rankings, publicată ieri, 8 iunie, certifică, pentru al doilea an consecutiv, parcursul constant al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava. După ce, în ediţia de anul trecut a celebrului clasament, USV a fost inclusă, în premieră, în rândul instituţiilor de învăţământ superior relevante la nivel global, în ediţia 2023, universitatea suceveană îşi menţine poziţia din eşalonul universităţilor 1201+, continuând să fie ierarhizată drept una dintre cele 1400 de universităţi de excelenţă pe plan mondial şi între cele mai performante 11 universităţi din România.

Pentru ediţia 2023 a QS World University Rankings, au fost analizate rezultatele a 2462 de instituţii, dintre care 1422 au îndeplinit criteriile riguroase pentru a fi incluse în ierarhizare, cu 124 de intrări noi prin raport la ediţia precedentă. La nivel naţional, în top se regăsesc 13 universităţi, dintre care 2 sunt nou intrate.

Două universităţi româneşti, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi Universitatea din Bucureşti, au fost ierarhizate în eşalonul 1001-1200. Alte nouă universităţi se regăsesc în eşalonul 1201-1400, după cum urmează: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Universitatea „Transilvania” din Braşov, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Politehnica din Bucureşti şi Universitatea Politehnica din Timişoara. În zona de clasament 1401+, se regăsesc Universitatea din Craiova şi Universitatea din Oradea.

Topul QS University Rankings, realizat pe domenii de studiu şi publicat începând cu anul 2004, are la bază următorii indicatori: prestigiul academic (40%); reputaţia în rândul angajatorilor (10%); numărul de citări raportat la numărul de cadre didactice (20%); raportul dintre numărul de cadre didactice şi numărul de studenţi (20%); ponderea cadrelor didactice din străinătate (5%) şi ponderea studenţilor străini (5%). Precizăm că majoritatea datelor utilizate de acest clasament sunt obţinute independent, din baze de date şi evaluări / sondaje internaţionale, iar informaţiile raportate direct de universităţi parcurg un proces de validare înainte de a fi utilizate în cadrul topului.

Raportat la indicatorii menţionaţi mai sus, la nivel mondial, cea mai bună clasare a USV rămâne, şi în noua ediţie a clasamentului, la ponderea studenţilor străini: poziţia 374 în clasament, cu un punctaj de 17,1 raportat la media globală de 8,7. Acest aspect a fost evidenţiat şi de Ben Sowter, vicepreşedinte senior al QS, care a menţionat că Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava „are cel mai mare număr de studenţi internaţionali din România. Obţine cel mai mare scor al locaţiei în oricare dintre indicatorii QS, situându-se pe locul 374 în lume”.

Referitor la ceilalţi indicatori, USV se plasează după cum urmează: prestigiul academic (eşalonul 501+), reputaţia în rândul angajatorilor (eşalonul 501+), numărul de citări raportat la numărul de cadre didactice (601+), raportul dintre numărul de cadre didactice şi numărul de studenţi (601+), ponderea cadrelor didactice din străinătate (601+).

QS World University Rankings este considerat unul din primele 3 topuri universitare internaţionale în ceea ce priveşte vizibilitatea, rezultatele publicate fiind valorizate pentru dezvoltarea de politici publice în educaţie. Clasamentul pentru anul 2023 poate fi consultat la următoarea legătură: https://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2023

Sursa foto: Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava