Publicat: 15 Aprilie, 2015 - 20:14

Universitățile clujene au venituri de aproximativ 848,2 de milioane de lei anual. Universitatea Babeș-Bolyai(UBB) conduce desăvârșit topul cu venituri de 339 de milioane de lei în 2014, iar Universitatea de Medicină și Farmacie(UMF) Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca se situează pe a doua poziție, cu venituri de 205 milioane de lei. 

Totuși, cei de la UTCN nu și-au prezentat cifrele oficiale, iar în 2013 au avut venituri de doar 198 de milioane de lei.

Rectorii universitatilor de stat erau obligati ca pana la 1 aprilie 2015 sa depuna un raport anual privind starea din anul precedent a institutiei pe care o conduc, conform Legii Educatiei Nationale. Cu toate ca UBB si UMF si-au depus respectivul raport, USAMV si UTCN nu au pe site un raport din acest an, iar Universitatea de Artă și Design(UAF) și Academia de Muzică Gheorghe Dima(AMGD) nu au rapoarte nici din anii anteriori pe site-ul universităților, potrivit gazetadecluj.

Mediul universitar își dovedește puterea prin intermediul cifrelor financiare pe care le prezintă. Un rulaj de 848 de milioane de lei în economie clujeană înseamnă enorm de mult, reprezentând 82% din bugetul Primăriei Cluj-Napoca, care este de 1,02 miliarde de lei în cadrul acestui an. Veniturile universităților clujene depășesc bugetul pe 2015 al Consiliului Județean Cluj, care și-a planificat o execuție de 808 milioane de lei.

 
Gazeta de Cluj le-a solicitat universităților care nu și-au prezentat raportul conform legii să îl facă public. Mai mult, le-a solicitat în conformitate cu Legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public care este motivul pentru care nu au prezentat până pe 1 aprilie 2015 acest raport, cum de altfel de stipulează în lege.

”Rectorul universității are obligația să prezinte anual, cel târziu până în prima zi lucrătoare a lunii aprilie a fiecărui an, un raport privind starea universității. Raportul este făcut public pe site-ul universități”, se arată în Legea Educației Naționale numărul 1/2011 la articolul 130(2).
 

86,8% din absolvenții UBB nu au probleme cu locul de muncă

 Doar 10,5% din totalul absolvenților UBB nu și-au găsit un loc de muncă în primele 12 luni de la absolvirea instituției. 2,7% dintre cei chestionați nu au dorit să răspundă. 60,2% dintre absolvenți și-au găsit un loc de muncă. Cel mai mare procentaj al studenților care s-au angajat este din rândul celor care au terminat Facultatea de Matematică și Informatică, respectiv 81,8%, iar cei mai puțini din rândul facultății de Biologie și Geologie.