10 august 2022

Universităţile româneşti, deschise studenţilor marocani nevoiţi sa renunţe la statutul de studenţi ai universităţilor din Ucraina

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, s-a întâlnit astăzi, 14 aprilie 2022, cu omologul său marocan, Abdellatif Miraoui, ministrul Învăţământului Superior, Cercetării Ştiinţifice şi Inovării în Guvernul Regatului Maroc.

Cu acest prilej, a fost semnat şi Memorandumul de cooperare între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Învăţământului Superior, al Cercetării Ştiinţifice şi Inovării din Regatul Maroc. Obiectivele stabilite de cele două ministere vizează promovarea cooperării interuniversitare, mobilitatea studenţilor, a profesorilor şi a cercetătorilor din universităţi, sprijinirea predării limbii şi culturii celor două ţări şi organizarea de întâlniri, activităţi şi conferinţe comune.

În marja acestei întrevederi, a fost organizată o reuniune, în format hibrid, cu rectori şi reprezentanţi ai universităţilor care au în structura lor facultăţi din domeniul medical-farmaceutic. În acest context a fost evidenţiat numărul mare de cetăţeni marocani care au optat să se formeze în instituţiile de învăţământ superior din România.

Totodată, a fost exprimată dorinţa de colaborare între universităţile din cele două state şi o mai bună utilizare a oportunităţilor oferite de programul Erasmus+, dar au fost discutate şi opţiunile de continuare a studiilor în universităţile din România de către cei aproape 5.000 de cetăţeni marocani care provin din instituţiile de învăţământ superior din Ucraina. În acest sens, având în vedere cadrul legislativ promovat de Ministerul Educaţiei în sprijinul persoanelor refugiate din Ucraina, universităţile româneşti prezente şi-au exprimat deschiderea pentru a primi la studii cetăţeni marocani înmatriculaţi în universităţi din Ucraina care îndeplinesc criteriile şi procedurile decise la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ superior din România.

Pentru a facilita acest proces, s-a subliniat necesitatea unei campanii de informare în rândul studenţilor marocani refugiaţi din Ucraina pe tema locurilor disponibile pe ani de studii şi specializări, criteriilor aplicabile mobilităţii academice, procedurilor pentru depunerea dosarelor, precum şi a calendarului stabilit pentru acest proces.

Din delegaţia marocană au mai făcut parte Mohamed Tahiri, director pentru învăţământ superior şi dezvoltare pedagogică, Nawal Bouyahyaoui, decanul Facultăţii de Medicină Dentară a Universităţii Mohammed V din Rabat şi Mustapha Abumaarouf, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie a Universităţii Hassan II din Casablanca.

Sursa foto: Ministerul Educatiei