Publicat: 14 Ianuarie, 2013 - 13:54

Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) solicită Ministerului Sănătății continuarea demersurilor în vederea realizării achiziției centralizate a tratamentului pentru pacienții seropozitivi și continuarea distribuirii acestora în circuit închis, prin farmaciile spitalelor de boli infecțioase.

Procedura achiziției centralizate poate conduce la un mai bun management al achizițiilor, la reduceri de prețuri și la o respectare a contractelor de către furnizori. Distribuirea tratamentului în circuit închis asigură o relație continuă între medic și pacient, asigură o protecție a confidențialității diagnosticului pentru pacienți, asigură un control exact asupra consumului de medicamente și al circuitului acestora.

“Am ținut să facem aceste precizări întrucât în ultima vreme, o organizație care nu are nicio legătură cu pacienții infectați cu HIV au inclus această categorie de pacienți într-o listă de pacienți cronici care ar solicita distribuirea tratamentului în circuit deschis. Sperăm ca Ministerul Sănătății să continue acest demers pentru realizarea achiziției centralizate în cazul pacienților seropozitivi, pentru care s-au făcut pasi importanți în ultimul timp de către același Minister. S-ar reuși astfel ca accesul la tratamentul necesar pacienților noștri să nu mai sufere discontinuități, de care ne-am lovit mult în anii anteriori”, a declarat Iulian Petre, director Executiv UNOPA.
În România, la data de 30 septembrie 2012, erau înregistrați 11 399 pacienți infectați cu HIV, din care  9475 în evidență activă, din care 7652 în tratament antiretroviral.

Federația UNOPA este singura federație din România formată din organizații ale pacienților seropozitivi având ca misiune promovarea și apărarea drepturilor persoanelor afectate de HIV. UNOPA reunește în rândurile ei 22 de asociații ale persoanelor infectate cu HIV din 19 județe ale tării, peste 2500 de membri în cadrul acestor asociații, iar proiectele derulate au avut peste 4000 de beneficiari persoane seopozitive.