7 iulie 2022

Unsprezece obiective importante din București, iluminate în portocaliu pentru a marca luptă împotriva cancerului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Unsprezece obiective importante din București au fost iluminate vineri seara, timp de trei ore, în portocaliu pentru a marca ziua internațională de luptă împotriva cancerului. Prin acest gest, Asociația Magic, partener UICC, a atras atenția autorităților, organizațiilor și tuturor cetățenilor pentru a conștientiza cat de periculos este cancerul si cat de importante sunt prezentarea regulată la medic si investițiile în sistemul medical pentru a spori prevenția și a asigura un tratament performant pacienților. Clădirile au fost iluminate frumos, în culoarea răsăritului și a apusului, iar cetățenii care au trecut pe lângă aceste obiective, și au fost impresionați, au postat imaginile pe rețelele de socializare însoțite de haștagurile #WorldCancerDay și #AsociațiaMagic, pentru a aduna laolaltă toate gândurile bune către familiile care se luptă cu cancerul.

Cele unsprezece obiective importante din București care au fost iluminate în portocaliu sunt: Arcul de Triumf, Opera Națională București, Teatrul Odeon, Cercul Militar Național, Biblioteca Națională a României, Academia de Studii Economice București, Muzeul Național de Artă a României, Ambasada Danemarcei, Sheraton Bucharest Hotel, Sky Tower Building și Turnul de Telecomunicații S.T.S. De altfel, acesta este al doilea an de cand Asociația Magic este parte din această mobilizare globală de iluminare a celor mai importante clădiri din întreaga lume.

Cancerul este a doua cauză majoră de deces din lume și cauza principală de deces în rândul copiilor și adolescenților.
10 milioane de oameni mor, anual, de cancer – mai mult decât de HIV/SIDA, malarie și tuberculoză, la un loc.
În întreaga lume, se înregistrează anual aproximativ 300.000 de cazuri noi în rândul copiilor cu vârsta între 0 şi 19 ani.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că până în 2035, numărul mondial de cazuri de cancer s-ar putea dubla și aproximativ 40% din populația globului se va confrunta cu această boală, la un moment dat în viață.
Prin prevenţie, detectarea cancerului în fază incipientă şi tratament, ar putea fi salvate în fiecare an 3,7 milioane de vieţi – adulți și copii.

4 februarie este Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului, iar 15 februarie este Ziua Mondială a Copiilor Bolnavi de Cancer.
Ambele zile sunt portavoci importante în campania împotriva cancerului, care aduc laolaltă în această luptă cercetători, medici, pacienţi, guverne, organizații non-guvernamentale și mass-media, pentru a crește în comunități gradul de conștientizare a acestui flagel în continuă expansiune, pentru a spori prevenția, pentru a reduce impactul bolii asupra pacienților oncologici și familiilor lor și, deloc în ultimul rând, pentru a vorbi despre cât de multă speranță există chiar și în cea mai înspăimântătoare boală.

Uniunea Internațională pentru Controlul Cancerului (UICC) este un consorțiu mondial care înglobează peste 800 de organizații din aproape 160 de țări, al căror scop este lupta împotriva cancerului și pentru accesul egal al tuturor pacienților la cele mai noi terapii împotriva acestei boli.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului a fost organizată pentru prima dată în lume în anul 2006.
The Union for International Cancer Control (UICC) coordonează manifestările pentru World Cancer Day, cu sprijinul a numeroși parteneri și organizații, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății. World Cancer Day are și o platformă proprie (worldcancerday.org), unde se găsesc numeroase informații despre cancer, actualizate permanent.

Asociația Magic (https://asociatiamagic.ro/ ) a debutat în 2014, cu taberele MagiCAMP, iar astăzi include 12 proiecte, care ajută peste 10.000 de copii cu afecțiuni grave și familiile lor, oferindu-le suport social și emoțional, sprijin financiar sau material, prin implicarea a peste 2000 de voluntari, zeci de mii de donatori, sute de parteneri și sponsori.

”În jur de 450 de copii între 0 și 19 ani sunt diagnosticați anual cu cancer în România. În întreaga lume, sunt 300.000 de cazuri noi. Iar cifrele cresc de la an la an, din ce în ce mai mulți copii și adolescenți se îmbolnăvesc de cancer. Iar asta este un paradox, dat fiind că în prezent medicina a evoluat atât de mult, încât 90% dintre tipurile de cancer sunt tratabile. Deci problema e în educație, în conștientizare, pentru prevenirea sau depistarea cât mai din timp a unui cancer. În țările cu sisteme de sănătate sărace, șubrede, asta e problema cea mai mare. Magic și celelalte ONG-uri care activează în zona asta încearcă să compenseze sau măcar să atenueze aceste lipsuri. Pentru noi, copiii aceștia și familiile lor nu sunt statistici, cifre pe hârtii uitate prin sertare. Sunt aproape familia noastră, se pot baza pe noi în orice moment al drumului lor spre vindecare. Și uneori rămân cu noi și după. Avem voluntari foști beneficiari – au crescut, și-au întemeiat familii și astăzi sunt voluntari în Magic. În opt ani, de când suntem alături de copiii cu diagnostice oncologice și de familiile lor, am adunat multă durere și neputință. Și totuși, parcă mai multă frumusețe și încredere în oameni.” – Andreea Nechita, supraviețuitor al luptei cu cancerul și președinta Asociației Magic.