Publicat: 10 Decembrie, 2015 - 14:19

Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) organizeazã marți, 15 decembrie 2015, ora 10:00, la București în Piața Constituției, un miting de protest împotriva triplãrii prețului RCA la autovehiculele comerciale și a lipsei de mãsuri ale autoritãților fațã de aceastã situație care condamnã industria transporturilor rutiere din România la faliment, la mutarea activitãții în țãri învecinate cu politici economice responsabile și implicit la reducerea Produsului Intern Brut. UNTRR a inițiat aceastã acțiune încã din data de 18 noiembrie 2015. 
UNTRR considerã cã o asigurare obligatorie prin lege nu trebuie sã te oblige la faliment sau la imposibilitatea de a plãti valori RCA egale cu valoarea autovehiculului asigurat și cã lipsa de autoritate și de reglementare a ”autoritãții” din acest domeniu din ultimii 8 ani a adus piața RCA în pragul colapsului. 

”UNTRR cheamã la protest toți transportatorii pentru a cere Guvernului, Parlamentului României și Autoritãții de Supraveghere Financiarã o implicare activã și responsabilã pentru rezolvarea pe termen scurt, mediu și lung a situației costurilor cu asigurãrile RCA care au înregistrat un ritm de creștere cu 100% anual, urmând ca în  5 ani costul RCA sã egaleze prețul unui camion nou de 96.000 Euro. 

Imposibilitatea firmelor de transport de a plãti aceste sume astronomice pentru RCA va conduce la falimentul firmelor mici de transport rutier și la mutarea în alte țãri a firmelor medii și mari de transport rutier din România, iar cei care supraviețuiesc captivi în sistemul obligatoriu de asigurãri RCA/carte verde din România vor ajunge sã plãteascã peste 1000 de Euro pentru un Logan. Veniți alãturi de transportatori acum, deoarece azi ne omoarã pe noi, însã mâine pe voi!”, a declarat Radu Dinescu, Secretar General UNTRR. 

UNTRR a inițiat un dialog cu autoritatea care gestioneazã în prezent acest domeniu - ASF și cu firme de asigurãri în vederea identificãrii riscurilor care genereazã cele mai semnificative costuri în RCA/carte verde și care ar putea fi reduse prin acțiuni comune de stimulare a reducerii acestora – detalii pe www.untrr.ro . Din pãcate în urma acestor discuții nu a rezultat nicio acțiune  concretã care sã poatã oferi șansa obținerii unor rezultate diferite pe termen mediu și lung, cu atât mai puțin pe termen scurt și imediat.

Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesionalã și patronalã, neguvernamentalã, independentã, apoliticã, fondatã în 1990 pe principii democratice, care promoveazã și apãrã interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare pânã în prezent peste 14.000 membri - operatori care efectueazã transporturi interne și internaționale de marfã și persoane.