17 septembrie 2021

Unul din cinci copii din comuna Corlăţel, Judeţul Mehedinţi, are cel puţin un părinte plecat în străinătate

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Unul din cinci copii din comuna Corlăţel, judeţul Mehedinţi, are cel puţin un părinte plecat în străinătate. Părinţii lor se întorc rar să îi viziteze, nu stau prea mult şi apoi pleacă din nou, moment în care se aşterne un dor apăsător. În acest context, Asociaţia Zi de Bine a demarat pentru ei proiectul „100 de Doruri”, în cadrul căruia copiii au participat la o serie de 18 ateliere pe teme de patrimoniu, scriere creativă, arhitectură, fotografie, gastronomie, cântece şi dansuri tradiţionale, cu scopul de a identifica 100 de doruri-esenţă a identităţii comunei lor.

Asociaţia Zi de Bine în colaborare cu Asociaţia Lume Bună au dorit să scoată la lumină dorurile dar şi meşteşugurile, îndeletnicirile şi obiceiurile aproape uitate, cu scopul de a le păstra vii în amintire, dar şi în comunitate. Astfel, după ce au chestionat şi identificat care sunt lucrurile care îi unesc pe toţi, copiii au participat la 18 ateliere pe teme de patrimoniu, în urma cărora au identificat 10 categorii de elemente definitorii ale comunei lor, de care, mai ales celor plecaţi, li se face dor: oameni, locuri, gospodării, tradiţii, obiecte, legende şi poveşti, cântece şi dansuri, îndeletniciri, gastronomie şi construcţii, iar pentru fiecare categorie au fost asociate câte 10 doruri. Astfel s-au adunat 100 de doruri ale comunei Corlăţel.

Pentru ca acest proiect să prindă viaţă au fost necesare, nici mai mult, nici mai puţin, de 4 luni, iar valoarea totală s-a ridicat la 135.000 Lei. Proiectul a fost susţinut de partenerii strategici ai Asociaţiei Zi de Bine, Lidl România, Grupul EON România şi UniCredit Bank.

„Dorul lasă urme adânci în suflet, care cu greu mai pot fi acoperite. Cu atât mai mult pentru un copil care are nevoie de iubire, răspunsuri şi îndrumare atunci când face primii paşi în viaţă. Pentru copiii din Corlăţel ne-am adunat forţele şi am reconstruit spiritul comunităţii în jurul a 100 de doruri care reprezintă tot ce este mai important şi valoros, atât pentru cei rămaşi aici, cât şi pentru cei plecaţi departe. Acest proiect ne-a reamintit cât este de importantă comunitatea, familia, şi acel ACASĂ unde ne sunt rădăcinile”, au declarat Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele Asociaţiei Zi de BINE.

Pe 20 Iunie, de ziua Comunei Corlăţel, cele 10 categorii de doruri au devenit repere identitare într-un traseu al comunei, marcate cu un disc simbol pentru fiecare categorie în parte. Pe cele 10 discuri este gravată steaua în opt colţuri care se regăseşte în întreaga comună, fie pe haine sau pe case. Tot în cadrul proiectului, copiii cu vârste între 8-13 ani au primit biciclete cu care au avut de parcurs un traseu de 10 km. La fiecare disc-simbol amplasat, copiii au fost provocaţi să răspundă la o serie de întrebări din categoria respectivă, iar pentru fiecare răspuns corect au primit o piesă dintr-un puzzle uriaş. La finalul traseului, cei mici au completat Puzzle-ul celor 100 de Doruri, un puzzle care îi apropie, simbolic, de cei aflaţi departe.

La finalul zilei, copiii au desfăşurat o expoziţie de fotografie în care au surprins imagini cu bătrânii satului, cu cele mai vechi case din comună sau cu obiecte uitate, şi au susţinut un spectacol cu cântece specifice zonei.

Proiectul 100 de Doruri a fost realizat în parteneriat cu Asociaţia Lume Bună, care, încă de la înfiinţare şi-a propus să contribuie la îmbunătăţirea vieţii tinerilor, cu impact şi pe dezvoltarea comunităţilor locale. Fiind puşi în diferite roluri şi situaţii, tinerii dobândesc o serie de abilităţi practice care-i pregătesc pentru viitoare meserii: cooperare, comunicare, luarea de decizii, înscrierea într-un interval de timp limitat, creativitate atât artistică cât şi în găsirea de soluţii şi resurse pentru atingerea scopului pe care şi-l propun.

În prezent, la şcoala din comuna Corlăţel, construită chiar în centrul satului, învaţă acum 224 de copii, de la grădiniţă şi până la şcoala profesională. În plus, în aceeaşi şcoală, vin elevi care locuiesc şi în satele limitrofe: Valea Anilor, Iablaniţa, Olteanca, Pădina Mare, Pădina Mică, Biban şi Slaşoma, Almăjel şi Vlădaia.

Alte metode prin care se poate susţine această cauza pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza