27 iunie 2022

UPT celebrează 50 de ani de la înfiinţarea „Grupului de Acţiune Banat”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În perioada 23-24 iunie 2022, la Timişoara se desfăşoară simpozionul internaţional „Der Wille zur Veranderung – das ist die Realitat – 50 Jahre Aktionsgruppe Banat”, organizat cu ocazia celebrării a 50 de ani de la înfiinţarea „Grupului de Acţiune Banat”.

Universitatea Politehnica Timişoara, Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării şi Biblioteca UPT sunt parteneri ai conferinţei internaţionale organizată la iniţiativa Deutsches Kulturforum Östliches Europa din Germania (German Culture Forum for Central and Eastern Europe).

Evenimentul de marcă de la Timişoara, desfăşurat cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea Grupului de Acţiune Banat, este o iniţiativă lăudabilă de a restitui publicului memoria grupului de scriitori de etnie germană din Banat, grup fondat la Timişoara, în 1972.

De altfel, Universitatea Politehnica Timişoara a mai găzduit, în 2019, o lansare de carte – „Biciul dispreţului. Povestea unui stigmatizat”, de Franz Xaver Kappus, un scriitor şi jurnalist de etnie germană născut la Timişoara şi devenit celebru în întreaga lume în primul rând ca destinar al scrisorilor marelui poet Rainer Maria Rilke („Scrisori către un tânăr poet”), publicate în 1929 -, eveniment la care au participat doi membri cofondatori ai Grupului de acţiune Banat (Aktionsgruppe Banat), William Totok şi Werner Kremm, care au realizat studiul introductiv, respectiv traducerea din germană.

La conferinţă vor lua parte foşti membri ai Grupului de Acţiune Banat, precum Albert Bohn, Richard Wagner, Johann Lippet, Gerhard Ortinau, Anton Sterbling, William Totok, Ernest Wichner şi Werner Kremm, alături de personalităţi din mediul universitar şi cultural, critici şi istorici literari, publicişti şi jurnalişti.

Simpozionul va avea loc joi, 23 iunie 2022, între orele 14:00-18:00, la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” (Bv. Vasile Pârvan nr. 4 A) şi vineri, 24 iunie 2022, între orele 9:45-13:15, la Biblioteca Universităţii Politehnica Timişoara (Bv. Vasile Pârvan nr. 2).

La această manifestare ştiinţifică vor fi prezenţi participanţi din Germania, Austria, Ungaria şi România, care vor celebra 50 de ani de la înfiinţarea acestui grup care marchează un punct culminant al literaturii de expresie germană din România.

Mai multe detalii despre acest eveniment, precum şi programul conferinţei, se regăsesc pe pagina: https://kulturforum.info/de/termine/veranstaltungen/1023892-der-wille-zur-veraenderung-das-ist-die-realitaet

Lucian Ronkov
Departament Comunicare şi Imagine

Sursa foto Universitatea Politehnica Timişoara