16 octombrie 2021

UPT coordonează un proiect internaţional de cercetare legate de fuziunea termonucleară

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Luni, 17 mai 2021, ora 17:00, va avea loc reuniunea online de lansare a proiectului de cercetare internaţional AUF CE/MB/045/2021 „Cinetique des cations moleculaires induite par les electrons dans le plasma de bord d’ITER (CiCaM – ITER)” („Cinetica cationilor moleculari indusă de electroni în ITER (CiCaM – ITER)””), care se desfăşoară în cadrul Apelului Agenţiei Universitare a Francofoniei în Europa Centrală şi de Răsărit „Soutien aux structures de recherche et innovation en Europe centrale et orientale – SRI-ECO 2021”.

Proiectul este coordonat de conf.univ.dr. Nicolina Pop, Departamentul Bazele Fizice ale Ingineriei, de la Universitatea Politehnica Timişoara, şi se derulează în parteneriat cu Universite Le Havre Normandie, Franţa, şi Universitatea de Vest Timişoara.

Proiectul propune un studiu teoretic al ciocnirilor reactive intre electroni si cationi moleculari folosind metoda MQDT (Teoria Defectului Cuantic Multicanal), furnizând secţiuni eficace şi coeficienţi de reacţie. Recombinarea disociativă, excitarea ro-vibraţională şi disociativă a cationilor moleculari cu electronii sunt procese elementare majore în cinetica şi bilanţul energetic al mediilor ionizate, intervenind în plasma de fuziune la pereţii reactorului, în astrofizică şi în alte medii de interes tehnologic. Calculele numerice se vor efectua pentru cationii biatomici H2+, BeH+ si isotopomerii lor. Scopul este de a furniza informaţii necesare în aplicatiile legate de energia de fuziune termonucleară controlată magnetic. Colaborarea cu cercetători din Franta amplifică eforturile comune care au dus la publicarea de articole dedicate moleculelor conţinând H, D, T şi/sau Be, extinzând domeniul de energie al electronului incident.

Proiectul se desfăşoară în perioada 1 mai 2021-31 aprilie 2022.

Rezultatele privind selecţia proiectelor sunt publicate la adresa:

Soutien aux structures de recherche et innovation en Europe centrale et orientale – Résultats de la présélection