26 mai 2022

UPT în primele 3 universităţi româneşti în clasamentul mondial al celor mai citaţi autori de lucrări ştiinţifice

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Prestigioasa universitate Stanford din Statele Unite a dat recent publicităţii un clasament al celor mai citaţi 2% dintre autorii de lucrări ştiinţifice indexate Scopus la nivel mondial, Universitatea Politehnica Timişoara având o prezenţă meritorie atât în clasamentul aferent anului 2020, cât şi în cel aferent întregii cariere.

Astfel, a fost creată o bază de date disponibilă public cu peste 190.000 de oameni de ştiinţă de top care oferă informaţii standardizate despre citări, h-index, hm-index ajustat pentru co-autor, citări la lucrări în diferite poziţii de autor şi un indicator compozit. Sunt afişate date separate pentru impactul pe parcursul întregii cariere şi pentru un singur an. Sunt date valorile cu şi fără auto-citări, precum şi raportul dintre citări şi lucrările citate. Oamenii de ştiinţă sunt clasificaţi în 22 de domenii ştiinţifice şi 176 de subdomenii.

În primul clasament, cel referitor la impactul citărilor pentru anul 2020, Universitatea Politehnica Timişoara este prezentă cu 12 profesori: Ion Boldea, Ioan Sârbu, Radu-Emil Precup, Marius Gheju, Codruţa O. Ancuţi, Liviu Marşavina, Cosmin Ancuţi, Emanoil Linul, Dan Dubină, Robert Ianoş, Călin-Adrian Popa şi Daniel Belega. În acest clasament sunt incluşi 191 de profesori şi cercetători de la toate universităţile şi institutele de cercetare din România. Pe primul loc se află Universitatea Politehnica Bucureşti cu 14 profesori iar pe locul secund Universitatea din Bucureşti cu 13. Timişoara mai este reprezentată în acest top de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” cu 4 nominalizări şi de Universitatea de Vest cu o prezenţă.

În cel de-al doilea clasament, referitor la impactul citărilor pe parcursul întregii cariere, care cuprinde 134 de profesori şi cercetători de la universităţi şi institute de cercetare din România, Universitatea Politehnica Timişoara este prezentă cu următorii: Ion Boldea, Radu-Emil Precup, Ioan Sârbu, Dan Dubină, Robert Ianoş, Liviu Marşavina, Gheorghe-Daniel Andreescu, Daniel Belega, Ladislau Matekovits şi Virgil-Florin Duma. Tot 10 nominalizări are şi Universitatea Politehnica Bucureşti iar Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj este prezentă cu 11.

„Ne bucură această nouă confirmare a rezultatelor cercetării din universitatea noastră mai ales că, raportat la numărul de cadre didactice, rezultatele ne situează pe primul loc în România. Pe lângă prezenţa în număr considerabil în acest top a celor care au punctat de-a lungul întregii cariere, pot fi remarcate şi rezultatele foarte bune din ultimii ani ale mai tinerilor noştri colegi, care duc mai departe tradiţia Politehnicii de cel mai important pol de cercetare din partea de vest a României”, a declarat prorectorul UPT prof.dr.ing. Liviu Marşavina – m.c. al Academiei Române.