Publicat: 25 Iunie, 2019 - 10:17
Share

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Iei - 24 iunie - Facultatea de Arhitectură şi Urbanism a Universităţii Politehnica Timişoara în calitate de partener al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, a organizat, împreună cu Asociaţia AlternativED, evenimentul 'Portul tradiţional românesc', dedicat copiilor români cu vârsta între 6-12 ani din Italia, regiunea Veneto.

În cadrul evenimentului, care a avut loc luni, 24 iunie 2019, la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, preşedinta asociaţiei AlternativED a prezentat, într-o variantă interactivă, basmul Zâna Zorilor, unul dintre cele mai frumoase basme ale copilăriei, scris de Ioan Slavici. Copiilor li s-au prezentat istoria şi semnificaţia iei româneşti precum şi caracteristicile, pe regiuni, ale portului tradiţional românesc. Suportul documentar a fost oferit de doamna Silvia-Floarea Toth, deţinătoarea colecţiei private Silvia-Floarea Toth.

Partea de prezentare a fost însoţită de un atelier creativ realizat de lect.dr.arh. Cristina Maria Povian, de la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism a UPT. Atelierul creativ a cuprins şi un concurs de creaţie în care copiii au decorat, având la bază un şablon reprezentând o siluetă masculină şi una feminină, două personaje de basm în costume populare tradiţionale, pentru a putea fi folosite în ilustrarea unei cărţi de poveşti româneşti.

La eveniment au fost prezenţi 50 de copii, iar 35 dintre ei au participat şi la atelierul creativ. La finalul activităţii, cele mai bune lucrări au fost premiate cu obiecte tradiţionale româneşti: ceramică de Horezu, traistă tradiţională, podoade tradiţionale etc. Marele premiu a constat într-o ie tradiţională românească - produs de artizanat.

În componenţa juriului, alături de directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, prof.dr. Grigore Arbore Popescu, istoricul de artă Cristina Cojocaru, istoricul Dragoş Ungureanu, restauratorul Gabriel Ţurcanu, preşedinta asociaţiei, Camelia Popescu, arhitecta Cristina Maria Povian, a intrat şi o tânără artistă româncă de doar 9 ani, Ema Lepădatu, din Bucureşti.