22 septembrie 2021

URÂTUL, o reflecţie asupra aparenţelor, în premieră la Teatrul EXCELSIOR

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Teatrul EXCELSIOR prezintă, pe 10 şi 11 septembrie 2021, ora 19:00, la Sala „Ion Lucian”, premiera spectacolului URATUL de Marius von Mayenburg, regia şi concepţia scenografică Mădălin Hîncu – producţie care dă startul noii stagiuni.

Urâtul – unul dintre cele mai controversate subiecte din istorie – devine pretextul unui spectacol incisiv, lucid, bulversant care pune sub laser fenomenul pierderii identităţii şi înstrăinării de sine prin uniformizare fizică. Ce este urât(ul)? Cine decide că cineva este frumos sau urât? Cum ne reflectăm în propria oglindă şi în oglinda celorlalţi?

În aparenţă o comedie absurd-grotescă, URÂTUL este o satiră la adresa societăţii contemporane, care promovează agresiv frumuseţea exterioară, transformând-o într-un produs de serie, multiplicat de bisturiul chirurgilor plasticieni şi validat în unanimitate de ceilalţi. Spectacolul URÂTUL este o metaforă a modului în care îi etichetăm pe ceilalţi, prin lentila unor convingeri care sunt, de prea puţine ori, cu adevărat ale noastre.

„Cred că textul lui von Mayenburg vorbeşte despre cum coşmarurile noastre cele mai profunde se pot ascunde sub masca dorinţelor noastre cele mai arzătoare. Cred că dramaturgul schiţează cadrul unei problematici foarte complicate care defineşte societatea contemporană: ajungem să ne dorim lucruri pe care nu le dorim. În ce măsură visurile noastre sunt cu adevărat ale noastre şi nu sunt, de fapt, produsul unui context dictat de standarde artificiale? Putem pune semnul egal între ce este popular şi ce este valoros?” (Mădălin Hîncu, regizor)

Într-o realitate bombardată de discursuri care promit să ne livreze reţeta succesului, spectacolul URATUL de la Teatrul EXCELSIOR vă provoacă la un exerciţiu de reflecţie, pornind de la un scenariu distopic: cum ar fi ca într-o zi să arătăm cu toţii la fel – multiplicaţi la infinit în cĂłpii ale unei imagini considerate cândva standardul perfecţiunii fizice? Identici, dar lipsiţi de identitate. Uniformizaţi, dar lipsiţi de unicitate.

Odată cu spectacolul URATUL, Teatrul EXCELSIOR propune şi o campanie socială de conştientizare a stereotipurilor, clişeelor şi anxietăţilor sociale deprinse din definirea frumuseţii în tiparele dobândite social. Astfel, joi, 9 septembrie, ora 20:00, vă invităm să urmăriţi pe reţelele sociale ale Teatrului EXCELSIOR dezbaterea care a reunit la masa discuţiilor profesionişti din domenii în care frumosul şi urâtul sunt termeni uzuali: Dr. Dana Jianu, chirurg plastician, medic primar, Doctor in Stiinte Medicale, Cercetator Stiintific al Centrului de Medicina si Chirurgie Regenerativa de pe lângă Academia Română de Ştiinte Medicale, Părintele Francisc Doboş, Paroh al Bisericii Franceze Sacre Coeur, Ioana Ciocan, curator, General Manager Art Safari, Vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România, lector la Universitatea din Bucureşti, Beatrice Coriciuc – model internaţional, Ştefan Curta – fotograf de fashion, Carmen Thea Drogoreanu – finalistă NEW DRAMA 2019 cu piesa „Teoria Pământului Plat”.

Biletele la spectacol pot fi achiziţionate de pe platforma bilet.ro şi de la sediul Teatrului EXCELSIOR (Strada Academiei nr. 28).