18 septembrie 2021

Următoarea reuniune a miniștrilor de externe ai Statelor vecine ale Afganistanului va avea loc la Teheran

ONU
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Reprezentantul Permanent al Iranului la Organizația Națiunilor Unite, Majid Takhte-Ravanchi, a declarat la New York că Iranul a făcut întotdeauna toate eforturile pentru a ajuta toate facțiunile afgane să-și rezolve conflictele în mod pașnic și a anunțat că următoarea reuniune a miniștrilor de externe din Statele vecine Afganistanului va avea loc în curând la Teheran.

„Afganistanul trece printr-o perioadă critică”, a declarat diplomat din Republica Islamică Iran în fața Organizației Națiunilor Unite într-un discurs în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, joi seară. „Sute de mii de oameni au părăsit țara. Aproximativ 600.000 de persoane au fost relocate în interior. Aprovizionarea cu alimente de bază se epuizează și 18,4 milioane de persoane au nevoie de asistență umanitară ”, spune diplomatul.

„În luna iulie a acestui an, au avut loc discuții de pace la nivel înalt în Iran între guvernul afgan și talibani”, a declarat ambasadorul iranian la Națiunile Unite. „Au fost de acord să continue negocierile la următoarea întâlnire. Iranul este pregătit să organizeze următoarea rundă de astfel de negocieri acum, după preluarea puterii de talibani”, a explicat el.

Potrivit acestuia, „Iranul solicită, din nou, tuturor liderilor religioși, lingvistici, etnici și politici din Afganistan să pună interesele tuturor afganilor peste interesele unei anumite părți a societății, deoarece Afganistanul aparține tuturor afganilor”, spune el.

Ciprian Pop