7 decembrie 2021

Urme umane de vechi de 30 de mii de ani, descoperite de un arheolog de origine română într-o peșteră din Mexic

Pestera Mexic arheologi

Archaeologists camped at the high-altitude cave for more than 100 nights over several years to recover the ancient limestone artifacts buried in sediment deposits on its steep floor.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

O peșteră dintr-o parte îndepărtată a Mexicului a fost vizitată de oameni cu aproximativ 30.000 de ani în urmă, cu 15.000 de ani mai devreme decât se credea că specia noastră a ajuns în America.

Săpăturile amănunțite ale peșterii Chiquihuite, situată într-o zonă muntoasă din nordul Mexicului, au descoperit aproape 2.000 de unelte de piatră dintr-o mică secțiune a peșterii la mare altitudine.

Analiza arheologică a instrumentelor și analiza ADN a sedimentelor din peșteră descoperă o nouă istorie a colonizării Americii care urmărește acum dovezile primilor americani de acum 25.000-30.000 de ani.

Rezultatele, publicate în revista americană Nature, contestă teoria obișnuită conform căreia primii locuitori umani din America ar fi venit în urmă cu 15.000 de ani.

Profesorul Eske Willerslev, de la St John’s College, Universitatea din Cambridge, și directorul Centrului pentru Geogenetică al Fundației Lundbeck, de la Universitatea din Copenhaga, au condus studiul imreuna cu arheologul român, Ciprian Ardelean, de la Universitatea Zacatecas din Mexic.

De zeci de ani, oamenii au dezbătut cu pasiune momentul  când primii oameni au intrat în America. Peștera Chiquihuite va crea mult mai multe dezbateri, deoarece este primul site care datează sosirea oamenilor pe continent în urmă cu aproximativ 30.000 de ani, cu 15.000 de ani mai devreme decât se credea anterior. Acești primi vizitatori nu au ocupat peștera în mod continuu, cercetătorii cred că oamenii au petrecut o parte a anului folosind-o ca refugiu de iarnă sau de vară sau ca bază de vânătoare în timpul migrației. Acesta ar putea fi cel mai vechi…” hotel din America”.

Proiectul de cercetare de 10 ani ridică mai multe întrebări despre primii oameni care au trăit în America decât rezolvă.

Dr. Ardelean a spus: „Nu știm cine au fost, de unde au venit sau unde merg. Sunt o enigmă completă. Presupunem în mod fals că populațiile indigene din America de azi sunt descendenți direcți ai primilor americani, dar acum nu credem că sunt.

Când faimoasa populație Clovis a intrat în Statele Unite, primii americani dispăruseră cu mii de ani înainte. Ar fi putut fi multe colonizări eșuate care s-au pierdut în timp și nu au lăsat urme genetice în populația actuală ”.

Peștera Chiquihuite este un sit de mare altitudine, la 2750 de metri deasupra nivelului mării. Au fost descoperite aproximativ 2.000 de unelte de piatră și mici fragmente de unelte, cunoscute sub numele de solzi. Analiza ADN a rămășițelor de plante și animale din sedimentele împachetate din jurul instrumentelor din peșteră datează instrumentele și ocuparea umană a sitului în urmă cu 25.000-30.000 de ani. Nu s-a găsit foarte mult ADN uman, ceea ce a adăugat greutate teoriei că primii oameni nu au stat mult în peșteră.

Amplasarea peșterii Chiquihuite rescrie cu siguranță ceea ce a fost predat în mod convențional în istorie și arheologie și arată că trebuie să ne regândim unde căutăm siturile primilor oameni din America.

Ciprian Pop