30 septembrie 2022

USR: Coaliţia PSD-PNL refuză urgentarea adoptării proiectului USR care ar determina scăderea preţurilor la carburanţi

Distribuie pe rețelele tale sociale:

USR a cerut, astăzi, Coaliţiei PSD-PNL să scoată din sertare şi să pună pe ordinea de zi proiectul USR de reducere a TVA la carburanţi. Liderii PSD şi PNL au respins solicitarea formulată de liderul grupului USR, Ionuţ Moşteanu, deşi reducerea TVA ar antrena scăderea preţurilor la benzină şi motorină, lucru cerut de români inclusiv în cadrul protestelor desfăşurate în această perioadă.

„PSD şi PNL au respins solicitarea USR deşi proiectul i-ar ajuta pe români să facă faţă scumpirii preţurilor la carburanţi prin reducerea TVA de la 19% la 5%. Statul este principalul beneficiar de pe urma acestor creşteri de preţuri. În primele 5 luni ale anului, statul a încasat în plus din TVA aproximativ 1,4 miliarde de lei! Cu toate acestea, auzim scuze peste scuze de la Guvern, cum că această măsură ar avea impact bugetar. Adică, până acum au încasat bani în plus pe spatele românilor şi tot ei se plâng că ar exista impact bugetar. Tocmai cele 1,4 miliarde de lei ar putea să le folosească pentru a reduce povara preţurilor asupra oamenilor. Acum doar oamenii suferă din cauza creşterii generalizate a preţurilor care, în mare parte, sunt generate tot de politicile dezastruoase ale Guvernului”, declară Cristina Prună, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor.

„Refuză această coaliţie să voteze proiectul USR de reducere a TVA la carburanţi, care ar mai stăvili inflaţia şi creşterile de preţuri. În schimb, vor să pună biruri pe români, ca să acopere petrecerea pe care o dau. Dacă s-ar scădea TVA, s-ar simţi imediat la pompă. Preţul la carburant e format din nişte componente destul de fixe şi este o piaţă foarte competitivă. Preţul este alcătuit din TVA, accize, plus costul de bază al carburantului, cost de bază care nu variază grozav între ţările din UE. Ceea ce variază sunt accizele şi TVA pusă peste”, precizează Cătălin Drulă, preşedintele USR.

USR a depus încă din luna februarie 2022 proiectul de lege de modificare a Codului fiscal în sensul reducerii TVA la combustibili.

Pentru că nu vor ca statul să piardă veniturile încasate suplimentar din creşterea preţurilor la benzină şi motorină, senatorii Coaliţiei sărăciei au respins proiectul USR la mijlocul lunii trecute, după care l-au blocat în sertarele comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor.

Între timp, 15 state din UE au luat deja măsuri, chiar şi temporare, de reducere a taxelor care intră în componenţa preţului la carburanţi. Autorităţile de la Bucureşti, nimic, chiar şi după ce au început protestele şoferilor în benzinării.

USR nu renunţă şi va continua să lupte pentru ca măsura reducerii TVA să fie adoptată până la finalul actualei sesiuni parlamentare, adică până pe 30 iunie, astfel încât românii să primească sprijin cât mai curând.

Altfel, românii vor fi cei obligaţi să strângă cureaua în continuare, în timp ce statul, capturat de Coaliţia sărăciei PSD-PNL, risipeşte în continuare banul public.

Sursa foto Cristina Prună