5 octombrie 2022

USR, despre noile legi ale securităţii naţionale: Nu creşterii puterilor serviciilor secrete!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Uniunea Salvaţi România avertizează împotriva strategiei de transformare a statului în Republica Securistă România prin noile legi ale securităţii naţionale.

Liderii coaliţiei PSD-PNL-UDMR au motive să le fie ruşine de ceea ce au produs. Din informaţiile apărute în presă rezultă clar că avertismentele repetate ale USR privind instaurarea unui regim „socialist cu epoleţi” sunt îndreptăţite. România riscă să devină un stat la cheremul serviciilor secrete şi această nouă realitate trebuie adusă la cunoştinţa Comisiei de la Veneţia, a Comisiei Europene, a Consiliului Europei şi a partenerilor din NATO.

USR susţine valori care intră în opoziţie totală cu practica actuală a serviciilor secrete de captură a statului şi a politicii, dar şi cu intenţiile coaliţiei de a supradimensiona puterea serviciilor secrete, cu încălcarea separaţiei puterilor în stat şi care riscă să împingă România într-o derivă autoritaristă de tip rusesc.

Pachetul de legi pentru siguranţa naţională, care profită de invazia Rusiei în Ucraina, legalizează puterile informale pe care SRI în special, dar şi alte servicii de informaţii, le-au dobândit deja, în ultimii ani, prin pârghii de control şi influenţă netransparente asupra clasei politice, instituţiilor statului şi unor segmente din societate.

Aceste legi vor consolida, de asemenea, legătura Preşedinte-SRI, după model rusesc, prin acordarea pentru ofiţerii SRI a unei imunităţi speciale în faţa justiţiei, pe care nu o poate ridica decât preşedintele României, şi prin dreptul exclusiv al preşedintelui de a demite directorul SRI, care până acum era al Parlamentului. Este atât o întărire a puterii preşedintelui României cât şi a SRI, care este susceptibilă de încălcare a Constituţiei.

Prin obligativitatea civililor şi a firmelor de a coopera cu serviciile secrete pare că se revine la practicile fostei Securităţi şi se oferă SRI o nouă pârghie de control asupra politicienilor, instituţiilor statului, justiţiei, jurnaliştilor, societăţii civile.

Potrivit informaţiile din presă, toate neclarităţile legislative curente sunt „rezolvate” în favoarea maximală a serviciilor şi spre defavoarea controlului civil. Sperăm că guvernul, parlamentarii coaliţiei şi preşedintele Iohannis vor înţelege că, adoptând astfel de proiecte, nu fac decât să aştearnă covorul roşu pentru o viitoare dictatură în România.

USR va da mandat reprezentanţilor săi în comisia specială din Parlament care va dezbate noile legi ale securităţii naţionale să întărească controlul civil real asupra serviciilor şi să se opună militarizării societăţii. USR va prezenta propria viziune privind organizarea şi controlul civil asupra serviciilor secrete. Este momentul ca societatea democratică, reformatoare, reformistă să spună STOP statului autoritar.