10 august 2022

USR: Eşecul ministrului Mediului în programul „Casa Verde Fotovoltaice”: doar 6% din cereri au fost analizate

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a informat Guvernul, printr-o notă introdusă pe agenda şedinţei de astăzi, că programul „Casa Verde Fotovoltaice” a fost lansat în decembrie 2021 „cu mari deficienţe” şi că, până în prezent, au fost analizate şi au primit răspuns doar 2.811 cereri de finanţare din 44.389. Adică, puţin peste 6% din cererile depuse.

În Nota de informare privind stadiul derulării Programului „Casa Verde Fotovoltaice şi modul în care acest program poate fi accelerat”, introdusă pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a Guvernului Ciucă, ministrul Mediului, Tanczos Barna, recunoaşte că programul a fost lansat în decembrie 2021 „cu mari deficienţe în ceea ce priveşte înscrierea solicitanţilor şi fără modulul de analiză şi de implementare, iar firma care a câştigat contractul de realizare a softului avea un singur angajat”.

Aşa se face că, până în prezent, dintr-un total de 44.389 de cereri de finanţare au fost analizate şi au primit răspuns doar 2.811 cereri: 2.519 au fost aprobate, iar 292 au fost respinse.

„Ce denotă declaraţiile ministrului? Că în plin proces de tranziţie spre surse de energie verde şi în plină criză a energiei, statul român a lansat un program făcut pe genunchi. Programul ‘Casa Verde Fotovoltaice’ presupunea decontarea a până la 90% (maximum 200.000 lei) din costurile generate de instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. Această energie trebuia să acopere necesarul de consum al persoanelor care le deţineau, iar surplusul ar fi fost livrat în reţeaua naţională de unde ar fi ajuns la ceilalţi consumatori. În condiţiile în care tarifele la energie electrică au explodat, orice sursă nouă de producţie poate genera o potenţială scădere a preţurilor”, declară deputatul USR Adrian Giurgiu, membru în Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic a Camerei Deputaţilor.

Interesul românilor pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice” a fost extrem de mare, dar Coaliţia sărăciei a înregistrat un nou eşec total, care demonstrează, încă o dată, incapacitatea PSD, PNL şi UDMR de a conduce administraţia centrală.

„În ciuda acestui fiasco, nota de informare menţionează că o nouă sesiune de înscriere a solicitanţilor, persoane fizice, va putea fi demarată în a doua parte a anului 2022. Mă întreb cum, în condiţiile în care mai sunt peste 41.000 de cereri de analizat din vechea sesiune. Mai grav este că ministrul Tanczos Barna nu are curajul să-şi asume acest eşec în public. În urmă cu câteva săptămâni, acesta declara că problema este la Administraţia Fondului pentru Mediu. Domnule ministru Tanczos Barna, este şi vina dumneavoastră pentru stadiul în care se află programul ‘Casa Verde Fotovoltaice’. Nu aţi făcut nici cel mai mic efort de a reforma Ministerul Mediului şi instituţiile din subordinea acestuia. Tranziţia energetică a României ar trebui să înceapă cu un ministru al Mediului curajos şi cu viziune, nu cu unul care ţine în braţe sinecurile de partid”, concluzionează deputatul USR Adrian Giurgiu. Comunicat de presă – Uniunea Salvaţi România