Publicat: 9 Februarie, 2020 - 10:36
Share
Congresul de fuziune să aibă loc după alegerile parlamentare

Comitetul Politic al USR a autorizat conducerea partidului să negocieze fuziunea cu PLUS, cu condiția ca brandul USR să fie păstrat după congresul de fuziune care ar trebui să aibă loc abia după alegerile parlamentare, iar până atunci candidații comuni la alegerile din 2020 să fie desemnați prin sondaje acolo unde nu se ajunge la un acord între cele două partide.

USR condiționează realizarea fuziunii de menținerea brandului Uniunii și a statutului său, potrivit deciziei Comitetului Politic.

”Comitetul Politic al USR mandatează Biroul Național în cadrul BN-urilor reunite ale USR-PLUS procedurilor de negociere pentru fuziune. În exercitarea prezentului mandat, BN al USR se va asigura de păstrarea identității (brand) al USR, precum și al cadrului statutar al USR. Conforma statutului USR, decizia de fuziune  va fi supusă aprobării în cadrul Congresului ce va avea loc după alegerile parlamentare. Până la realizarea fuziunii, colaborarea continuă să se desfășoare în baza protocolului Alianței USR-PLUS, aprobat de cele două partide”, se arată în decizia adoptată sâmbătă de către  USR.

În plus, USR susține ca sondajele să fie criteriul de desemnare a candidaților la alegerile din 2020, locale și parlamentare, în cazurile în care cele două partide nu cad de acord.

”Comitetul Politic al USR decide ca, prealabil discuțiilor despre pregătirea fuziunii, este necesară operaționalizarea completă a protocolului alianței în  baza sondajelor de opinie, drept instrument principal al stabilirii listelor comune de consilieri și parlamentari, acolo unde negocierile nu dau rezultat”, este o a doua decizie majoră luată de Uniunea Salvați România.

Ambele decizii au fost adoptate cu o largă majoritate de voturi.

”Consiliul Național PLUS acordă Biroului Național al partidului un mandat pentru a începe discuția despre fuziune, cu două obiective – (1) elaborarea condițiilor de fuziune, respectiv (2) organizarea unui congres în iulie 2020”, se arată într-un comunicat al PLUS.

Condițiile puse de USR partenerilor din alianță au fost anunțate în aceeași zi în care a fost făcut public rezultatul referendumului intern din USR privind poziționarea doctrinară a Uniunii. Astfel, 91,2% dintre membrii USR s-au pronunțat pentru definirea partidului ca unul de centru-dreapta.

Inițial, cei doi președinți, Dan Barna și Dacian Cioloș, aveau programată la ora 18 o conferință comună de presă, însă ședința USR s-a prelungit, iar conferința nu a mai avut loc.

Într-un comunicat comun al celor două partide, este anunțat că a fost aprobată demararea negocierilor pentru fuziune: ”USR și PLUS au decis, astăzi, pașii spre fuziune. Comitetul Politic al USR și Consiliul Național PLUS au mandatat birourile naționale să demareze pregătirea procesului și condițiilor de fuziune, care vor fi aprobate în congresele reunite ale celor două partide.”

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: