25 septembrie 2022

USR îi solicită premierului Ciucă să prezinte public planul pentru tăierea pensiilor speciale

Distribuie pe rețelele tale sociale:

USR îi solicită premierului Nicolae Ciucă să prezinte public planul pentru tăierea pensiilor speciale, în condiţiile în care termenul prevăzut în PNRR pentru această măsură este 31 decembrie 2022. Până acum, liderii coaliţiei PSD-PNL-UDMR s-au mulţumit să-i păcălească pe români cu discursurile sforăitoare despre cum susţin ei eliminarea pensiilor speciale, dar se apropie momentul decontului.

„Îi cer premierului Nicolae Ciucă să prezinte planul de tăiere al pensiilor speciale. Să ne spună dacă susţine poziţia colegului său de Guvern, Marcel Boloş, care spune că România nu trebuie să taie pensiile speciale, pentru că Ťnu este o ţară sălbaticăť. USR a introdus în PNRR eliminarea pensiilor speciale. PSD, PNL şi UDMR vor să le menţină, cu orice risc, refuzând constant să voteze proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari. Continuă să-i trateze cu dispreţ pe români. Continuă să dea pensii speciale şi îşi măresc singuri salariile cu 25%. Vine însă nota de plata”, declară Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USR.

În circuitul parlamentar sunt mai multe proiecte depuse de USR în scopul desfiinţării unor categorii de pensii speciale, proiecte pe care coaliţia PSD-PNL-UDMR le ţine la sertar şi refuză să le pună în discuţie.

Concret, proiectul USR pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor este blocat din 6 mai, PSD, PNL şi UDMR refuzând sistematic toate solicitările noastre de introducere a acestuia în dezbaterea Parlamentului. Proiectul a fost depus după decizia CCR prin care a fost declarată neconstituţională legea prin care erau desfiinţate pensiile senatorilor şi deputaţilor, pe motiv de „impetuozitate” şi „grabă” în adoptarea legii.

De asemenea, proiectul USR pentru eliminarea pensiilor speciale ale primarilor este blocat în Senat din decembrie 2021. Între timp, USR a transmis mai multe cereri oficiale către conducerea Senatului pentru punerea proiectului pe ordinea de zi – cea mai recentă, formulată chiar astăzi – şi a depus amendamente cu un conţinut similar la alte proiecte care vizau Codul administrativ, actul normativ prin care aceste pensii speciale au fost create de Guvernul Dăncilă. Toate acestea au fost respinse. Comunicat de presă – Uniunea Salvaţi România