Publicat: 13 Martie, 2018 - 11:26

Uniunea Salvaţi România a lansat, marţi, o petiţie publică pentru deschiderea terenului din jurul Casei Poporului către cetăţeni şi organizarea unui concurs internaţional de urbanism şi peisagistică pentru amenajarea spaţiului ca parc public.

Petiţia postată pe site-ul campaniamea.de-clic.ro este adresată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

"Instituţiile publice au nevoie de spaţii publice. O Românie democratică se construieşte cu instituţii democratice care au nevoie de spaţii deschise, accesibile si inclusive. Domnilor preşedinţi, nu ne putem preface că suntem democraţi în casa şi în curtea lui Ceauşescu", se arată în petiţia lansată de USR.

Uniunea Salvaţi România a organizat săptămâna trecută în Parlament o expoziţie pentru a prezenta proiectul Parcul Uranus.

La iniţiativa USR o echipă multi-disciplinară de arhitecţi, urbanişti şi peisagişti din Copenhaga şi Bucureşti au explorat posibilităţile de amenajare urbanistică şi peisagistică a terenului din jurul Palatului Parlamentului şi legăturile acestuia cu terenurile din jur şi cu oraşul.

Planşele realizate de ei au fost expuse în Parlament pentru a ilustra potenţialul imens al acestui spaţiu de a reintra în viaţa oraşului.

La lansarea expoziţiei au participat parlamentari de la toate grupurile politice deoarece ne dorim ca acesta să fie un proiect comun al Parlamentului României pentru a reuşi să îl scoatem din starea de izolare, din spatele barierelor construite de regimul comunist.

În decembrie anul trecut, USR a anunţat proiectul Parcul Uranus prin publicarea unei cărţi şi lansarea site-ului parculuranus.org. Cartea conţine o istorie a intervenţiilor asupra terenului din jurul Palatului Parlamentului, demolarea cartierului Uranus şi construcţia Casei Poporului, exemple de spaţii publice din jurul parlamentelor din alte ţări, o analiză a situaţiei urbanistice actuale, precum şi o viziune despre amenajarea unui nou tip de spaţiu public, cu simulări foto-realiste, propuneri de soluţii alternative de asigurare a securităţii şi o etapizare a realizării proiectului.